Mrze li mediji kardinala Burkea – ili vjeru koju on zastupa?

Vrijeme:2 min, 32 sec

 

Nečuveni napadi na kardinala Raymonda Burkea ne samo u glavnim medijima, već i u liberalnim katoličkim publikacijama- nedolično oduševljenje s kojim su se ti liberalni stručnjaci obrušili na vijest o njegovoj bolesti- trebali bi natjerati svakog poštenog promatrača da se trgne. Ne morate biti tradicionalni katolik da biste shvatili da kad je ljudski život u opasnosti, obična uljudnost zahtijeva barem privremenu obustavu polemike.

No, umjesto da izraze suosjećanje s kardinalovom teškom situacijom- a još manje da se pridruže njegovom pozivu na molitvu – medijski izvještaji ističu njegovo protivljenje lockdownu zbog koronavirusa i sugeriraju (netočno) da niječe ozbiljnost bolesti. U mnogim tim izvješćima postoji ne baš suptilna sumnja da kardinal sada doživljava kaznu zbog odbacivanja uvriježenog javnog mišljenja.

Zašto je kardinal Burke toliko nepopularan kod ovih novinara? Zašto su im njegovi stavovi toliko odvratni da jedva mogu prikriti oduševljenje njegovom sadašnjom patnjom?

Je li to zato što je doveo u pitanje drakonske mjere lockdowna i sugerirao da neke moćne sile manipuliraju situacijom u svoju korist?

Je li to zato što je kritizirao žurbu u razvoju cjepiva korištenjem linija tkiva dobivenih pobačajem?

Je li to zato što je osudio zatvaranje crkava i pretpostavku da vjersko bogoslužje nije “bitna” aktivnost?

Ili je to jednostavno zato što kardinal Burke odlučno brani moralna učenja Crkve – jer je postao vodeći uzor katoličkog otpora protiv prekomjernih pritisaka sekularnog liberalizma?

Ukratko, je li kardinal Burke predmet takvog prijezira jer neće prilagoditi svoja katolička uvjerenja suvremenoj modi?

Kardinal Burke zasigurno je shvatio da je, kao i milijuni drugih, u opasnosti od zaraze virusom. Znao je za opasnosti. No, odvagnuo je te opasnosti prema zahtjevima svoje vjere i zaključio da ne može ugroziti svoja načela. Zar nema svjetovnih novinara koji bi htjeli odati počast čovjeku koji je ostao pri svojim uvjerenjima – čak i ako sami ne dijele ta uvjerenja?

Jedno posebno odvratno izvješće, s NBC News -a, optužilo je kardinala “da je ponavljao dezinformacije vezane za teorije zavjere o cjepivima”. Članak je ukazao na nekoliko kontroverznih izjava – koje su samo uključivale različita mišljenja, a ne “dezinformacije” – te su završili sa ovim biserom:

Prema Associated Pressu, također je rekao da je najbolje oružje za borbu protiv “zla koronavirusa” odnos s Isusom.

Gdje su tu “dezinformacije”? Gdje je teorija zavjere? Zašto je izraz “zlo koronavirusa” u zastrašujućim navodima? Poriče li reporter NBC -a da je ova bolest zlo? Ili je odlomak jednostavno način da se prenese samozadovoljnoj sekularnoj čitateljskoj publici da kardinal Burke drži do staromodnog vjerovanja u moć Isusa Krista- ne samo kao apstrakciju, već i kao praktični lijek protiv svjetovnih bolesti? Je li to ono što najviše vrijeđa liberalne osjećaje?

Ako je tako, onda se nadam da stojim pod istom osudom kojom su mediji optužili kardinala Burkea. Jer vjerujem da je to, mutatis mutandis, ista osuda koju su svjetovne vođe drugog doba nabacili Isusu zbog odbacivanja mudrosti tog doba.

Mučenici umiru u odium fidei. Ali također je moguće živjeti okružen mržnjom prema vjeri. Molim se da Gospodin poštedi život kardinalu Burkeu, koji je već prihvatio taj oblik bijelog mučeništva.

 

https://www.quovadiscroatia.com//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)