U BiH još postoje prijave i za Gotovinu, Rojsa, Krstičevića

Vrijeme:2 min, 51 sec

 

Hrvatska je dobila zamolnicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine kako bi procesuirala zapovjednike koji su sudjelovali u operaciji “Bljesak” u svibnju 1995. godine koja se izvodila isključivo na teritoriju Republike Hrvatske i u kojoj je oslobođeno strateško i komunikacijski važno područje zapadne Slavonije. Radi se o 14 hrvatskih časnika, među kojima su ratni zapovjednici Vinko Vrbanac, Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet-Lošo, Luka Džanko.

Na popisu su i preminuli – Petar Stipetić, Imra Agotić, Ivan Basarac. BiH ih, na istom popisu traženih, tereti za dva kaznena djela – ratni zločin protiv civila i povredu zakona i običaja ratovanja, piše Večernji list BiH.
Ljeto ‘95., Maestral…

Budući da se operacija ni na kakav način nije doticala teritorija Bosne i Hercegovine niti bilo tko od osumnjičenih ima državljanstvo ove zemlje, nije jasno na temelju čega je zatraženo procesuiranje časnika iz RH. Kaznene prijave za operaciju “Bljesak”, ali i za druge, poput Ljeta, Maestrala, koje su bile u BiH… podnesene su protiv brojnih časnika Hrvatske vojske, uključujući i generala Antu Gotovinu, ali i nekadašnjeg ministra obrane Damira Krstičevića. Sve su ih pokrenule vlasti Republike Srpske te su godinama stajale u ladicama. No, pravni stručnjaci smatraju kako vlasti BiH nisu imale nikakva utemeljenja za pokretanje ovoga procesa. Ovaj zahtjev iz Bosne i Hercegovine dolazi kada se u ovoj zemlji vodi pravi nacionalni, medijski i obavještajni rat oko glavne državne tužiteljice, inače Hrvatice Gordane Tadić.

Njezinu smjenu već su pokrenule bošnjačke političke i obavještajne strukture. Prvostupanjskom odlukom Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća, tijela koje bira i smjenjuje pravosudne dužnosnike, ona je već suspendirana. Zajedno s time, vodeći bošnjački političar, čelnik SDA Bakir Izetbegović, otvoreno je poručio da podržava njezinu suspenziju budući da je progonila samo ratne časnike Armije BiH i dužnosnike SDA u aferama s respiratorima i diplomom ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije. Istodobno, mediji bliski bošnjačkim tajnim službama tvrde da se slanjem ovog zahtjeva RH Tadić pokušala iskupiti kako bi joj se u drugostupanjskom stegovnom postupku pokušalo progledati kroz prste. Hrvatski generali odreda su poručili da se radi o podvali.

Univerzalna jurisdikcija

– To je bila legitimna operacija Hrvatske vojske i nikakve posebne namjere postupaka za ugrožavanje BiH nije bilo – istaknuo je general Miljavac. – Ovo je sve rekla-kazala. Po mom mišljenju, to je čak i politički motivirano s obzirom na inicijativu Hrvatske da malo pomogne Hrvatima u BiH. Pa su loptice prebacili na naš teren. Znam za te optužnice, one su stare 15 godina, i zašto baš sad…? – upitao je general Miljavac.
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je iz Knina poslao poruku BiH. Rekao je da taj film “ne budu gledali”. Iz stranaka HNS-a u BiH naveli su kako se radi o sramnoj instrumentalizaciji pravosuđa BiH.

– Riječ je o klasičnom pokušaju zloupotreba institucija BiH – priopćio je HNS BiH. U regiji, formalno gledajući, jedino institut univerzalne jurisdikcije ima Srbija koja je na temelju toga za ratne zločine procesuirala nekoliko državljana BiH i RH. No, u posljednje vrijeme čak i Srbija zazire od takve pravne mogućnosti jer to druge zemlje regije ne čine. Inače, i DORH-u je prije nekoliko godina upućen zahtjev za procesuiranje časnika iz BiH koji su počinili zločine na području RH i BiH. No, dosad se po toj prijavi koja je dostavljena protiv generala Sefera Halilovića i Mevludina Bešića, koji su sudjelovali u napadima na Vukovar i istočnu Slavoniju, ili generala Nedžada Ajnadžića te generala Atifa Dudakovića, koji se istaknuo u razaranju Zadra, nije postupalo.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo