MILANOVIĆ: To je vrsta sabotaže i trovanje odnosa Hrvatske i BIH

Vrijeme:1 min, 55 sec

 

 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović upozorio je u nedjelju kako je zaključak o nesuradnji u postupku protiv hrvatskih vojnih zapovjednika koji je donijet prije šest godina, još uvijek na snazi, a zamolnicu tužiteljstva BiH ocijenio je sabotažom i trovanjem odnosa.

Hrvatska je dobila ‘zamolnicu’ Tužiteljstva BiH, koje traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske, koje Sarajevo sumnjiči za navodno počinjenje ratnih zločina tijekom Bljeska, a Ministarstvo pravosuđa i uprave RH potvrdilo je primitak zamolnice.

“Vi znate moj stav i stav moje vlade i mene kao premijera 2015. Taj zaključak o nesuradnji u takvoj vrsti postupka je još uvijek na snazi”, rekao je danas predsjednik Milanović u Sinju, uoči početka 306. Sinjske alke.

Smatra kako je puno manji problem tehničke naravi “hoćemo li surađivati ili nećemo”, od same činjenice da takve optužnice, odnosno, istrage uopće dolaze.

Milanović je potvrdio da za optužnice zna već neko vrijeme, kao i premijer Andrej Plenković, no nije želio komentirati novinarsku upitnu konstataciju “zbog čega je onda on trebao biti taj koji će to komunicirati javno, a ne vlada”.

“To ne mogu komentirati, mogu odgovarati za sebe. Dakle, to znam već neko vrijeme, kao i on, i znam što sam kao premijer na vladi usvojio kao zaključak 2015., i dok ga vlada ne ukine ili ne promijeni – a ova vlada to nije učinila – to važi. Možda premijer imajući to na umu, nije smatrao potrebnim to komentirati, ali ja smatram potrebnim jer to je vrsta sabotaže”, rekao je Milanović.

“Dakle, to je trovanje odnosa između dviju država (Hrvatske i BiH). Prošlo je šest godina od kad sam zadnji put o tome govorio kao predsjednik hrvatske vlade, a sad ću morati opet”, dodao je.

Predsjednik RH se osvrnuo i na činjenicu da je Nacionalni stožer CZ odbio izaći u susret molbi gradonačelnika Sinja Mire Bulja za privremenim popuštanjem epidemioloških mjera na dan održavanja Alke, te pozvao na strpljivost.

“Činjenica je da nas ovdje ima 500 bez ikakve kontrole. S druge strane, nije loše da mjere traju još koji tjedan, čisto radi dojma koji Hrvatska ostavlja zbog turističke sezone”, rekao je. Dakle tu ima jako puno nelogičnih i blesavih stvari u cijeloj Europi i mi se moramo malo u to uklopiti. Ja bih bio strpljiv još malo”, poručio je hrvatski predsjednik Milanović.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo