Damir Pešorda: Srbizacija Hrvatske

Vrijeme:3 min, 31 sec

 

 

Polagana ali postojana srbizacija Hrvatske odvija se pred našim očima. U kontekstu doskočice o lošoj i dobroj vijesti to je, na žalost, dobra vijest. Loša je vijest da to nije pretjerano ni važno. Naime, sa Zapada nam dolazi novi oblik kolonizacije, perverzno protuljudske po svojoj naravi i dosad neviđeno totalitarne po svom zahvatu u život običnog čovjeka i ljudskih zajednica općenito. Prvo, o srbizaciji. Nakon donošenja Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, pojavila se vijest o tomu kako polaznici Policijske škole ”Josip Jović” igraju užičko kolo u krugu Policijske akademije, zatim je premijer slavodobitno obavijestio javnost da će se od hrvatskih povijesnih osoba na novčanici eura, nakon što se Hrvatska riješi zloglasne kune i uvede euro da i Pupovac s manje duševne boli može primiti astronomsku apanažu, nalaziti samo Nikola Tesla. Ništa svi ti Tomislavi, Krešimiri i Zvonimiri, ništa Marko Marulić, ništa Faust Vrančić, ništa Ruđer Bošković, ništa Zrinski, ništa Frankopani, ništa Gundulić, ništa Jelačić, ništa Starčević, ništa Mažuranić, ništa Matoš, ništa Radić, ništa Bruno Bušić, ništa Franjo Tuđman – samo Tesla!

   Svaka čast Tesli kao izumitelju, ali njegova uloga u hrvatskoj povijesnoj sudbini potpuno je nebitna, osim toga čovjek se jasno deklarirao kao Srbin, a pripisana mu rečenica o tomu kako se ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom apokrifna je, to jest nema je u onome što je on zapisao niti ima vjerodostojne potvrde da ju je ikada izrekao. Pilat je u Vjerovanje upao zato što je bio rimski namjesnik u Judeji kada je raspet Krist, zašto će Tesla upasti na eunijske kovanice kao hrvatski prijedlog, teško je dokučiti. Osim ako nije riječ o nastojanju da se dokaže kako u cijeloj hrvatskoj povijesti nema nijedne dostojne osobe pa se mora posegnuti za osobom koja se Hrvatom nije osjećala niti je u hrvatskom društvenom životu baš sudjelovala. Osobno držim da je na tim kovanicama trebao biti Franjo Tuđman kao čovjek pod čijim je vodstvom stvorena suvremena samostalna Hrvatska ili eventualno Marko Marulić kao ”otac hrvatske književnosti”, a prije Nikole Tesle, naravno, dolaze i svi gore navedeni. 

  O Zakonu o stradalnicima u Domovinskom ratu već sam pisao, problem je u tomu što ga se proba predstaviti kao zakon koji će omogućiti pravičnu naknadu hrvatskim stradalnicima, a svi znamo da se spomenuti zakon donosi kako bi se obeštetilo eventualne žrtve na okupiranim područjima. Osobno nemam problem s tim da se pomogne i hrvatskim građanima s tih područja, ali neka se to onda i prizna, i neka se u Zakon ugrade osigurači da nezaslužene benefite ne ostvare i oni koji su jurišali na Hrvatsku. Na koncu nekoliko riječi i o užičkom kolu na Policijskoj akademiji. Prvo, nije jasno radi li se uopće o užičkom kolu jer  se javio pater Ike Mandurić s objašnjenjem da je to hercegovačka trusa koju u Hrvatskoj ignorantski izjednačavaju s užičkim kolom. Inače, ima tu neka nejasnoća s trusom i užičkim kolom jer i trusa uz harmoniku vuče na užičko kolo, a trusa se izvorno pleše uz diple. Bilo kako bilo, općenita zapuštenost Hrvatske u političkom, moralnom i kulturnom smislu ogleda se i u tomu što nije jasno definirana ni kulturna baština primjerena veselicama i feštama u raznim prigodama.

  U svakom slučaju, srbizacija vjerojatno nije stvarna opasnost za suvremenu Hrvatsku. Ne stoga što negdašnja ”braća” ne bi naškodila da mogu nego zato što su i Hrvati i Srbi demografski i svakom drugom pogledu na izdisaju tako da ne mogu naškoditi nikomu do li sami sebi. Žalosna je i groteskna ta srpska fiksiranost na Hrvate i silna želja da im naškode, još žalosnije je hrvatsko padanje na indiskretni šarm Balkana. Međutim, dok srljamo u ”regionski” zagrljaj, progutat će nas, bojim se, jedan drugi val, nadirući val zapadnoeuropskog transhumanizma. Najnovije inzistiranje MVEP-a da se u novim osobnim iskaznicama uz muški i ženski spol upiše i neodređeni rod X posljedica je upravo te ugroze. Uzalud ministar Grlić Radman izvrdava kako on, Božinović i hrvatski pravni poredak ne  poznaju neutralni spol, njegovo ministarstvo i dalje stoji iza toga da ako se spolovi uopće upisuju, uz muški i ženski spol ili rod, vrag će ga znati, mora stajati i neutralni rod. Očekuje nas na tom planu još trista čuda jer to neće stati samo od sebe.

 

Damir Pešorda/Hrvatski tjednik/Hrvatsko nebo

  

Odgovori