Amerikanac otkrio podatke o tajnom vojnom programu ubijanja, ide u zatvor

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:1 min, 39 sec

 

Bivši analitičar američke obavještajne službe osuđen je jučer na 45 mjeseci zatvora zbog toga što je novinarima dao informacije o tajnom vojnom programu ciljanih ubojstava bespilotnim letjelicama u mandatu Baracka Obame.

Daniel Everette Hale radio je 2011. i 2012. u američkoj vojnoj obavještajnoj agenciji NSA-i u Afganistanu, gdje je sudjelovao u brojnim napadima bespilotnim letjelicama.

Nakon izlaska iz vojske, 2014. se zaposlio u Nacionalnoj geosvemirskoj obavještajnoj agenciji (NGA), zaduženoj za prikupljanje podataka na temelju satelitskih snimaka, što mu je omogućilo pristup tajnim dokumentima o programu ciljanih ubojstava bespilotnim letjelicama u Jemenu, Afganistanu i Somaliji.

Ukrao je dokumente o tom programu i predao ih novinaru portala The Intercept, koji je 2015. otkrio skandal u velikoj istrazi pod nazivom The Drone Papers. Haleu, koji je tada imao 34 godine, prijetilo je 50 godina zatvora.

Tužiteljstvo je tražilo dugu zatvorsku kaznu

Na suđenju, koje su usporile restrikcije povezane s vojnom tajnom, ali i pandemija koronavirusa, proglašen je krivim za posjedovanje i odavanje informacija u vezi s nacionalnom obranom. Pozivajući se na probleme sa psihičkim zdravljem koji su bili posljedica teškog djetinjstva, zatražio je da mu zatvorska kazna ne bude dulja od 12 do 18 mjeseci.

Njegovi su odvjetnici u dokumentu poslanom sudu naveli da iznošenjem dokumenata nije htio nanijeti štetu SAD-u, nego da je riječ o kaznenom djelu zbog prigovora savjesti.

“Htio si je olakšati savjest i obavijestiti svoje sunarodnjake u nadi da će Amerika poštovati njegove ideale”, istaknuli su odvjetnici.

Tužiteljstvo je tražilo 9 do 11 godina zatvora, ocijenivši da je Hale u NGA došao samo kako bi ukrao i predao dokumente, znajući da će time nanijeti znatnu štetu nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

U listopadu 2018. FBI-ev agent je osuđen na četiri godine zatvora zbog otkrivanja povjerljivih informacija o metodama novačenja savezne policije. Prije njega, bivša suradnica NSA-e osuđena je na više od pet godina zatvora zbog objavljivanja tajnog izvješća o ruskim hakerskim napadima na predsjedničkim izborima 2016. godine.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.