Bivši papa kritizirao njemačku Katoličku crkvu zbog toleriranja gay brakova

Vrijeme:57 sec

Benedikt XVI., papa emeritus, napao je njemačku Katoličku crkvu u komentarima objavljenim u ponedjeljak, vjerojatno nagovješćujući novu borbu između konzervativnih i liberalnih krila crkve.

Benedikt, koji je odstupio s dužnosti 2013. godine i ostao čvrsto vjeran tradicionalnoj crkvenoj filozofiji, s vremena na vrijeme kritizira Crkvu u svojoj rodnoj Njemačkoj, koja ima liberalnije stavove. Na primjer, nekolicina njemačkih katoličkih biskupija prekida s uputama Vatikana odobravajući gay brakove.

Sve dok samo dužnost, a ne i srce i duh, govore u službenim crkvenim tekstovima, egzodus iz svijeta vjere će se nastaviti, napisao je Benedikt u komentarima koji će biti objavljeni u sljedećem broju časopisa Herder Korrespondenz.

 

 

Rođen kao Joseph Ratzinger, 94-godišnji papa rekao je da je očekivao “uistinu osobno svjedočanstvo vjere od glasnogovornika Crkve.”

Umjesto toga, bivši papa kritizirao je da u crkvenim institucijama, od bolnica do škola i karitasa, mnogi ljude koji drže ključna mjesta ne dijele unutarnju misiju evanđelja crkve te često “zamagljuju svjedočanstvo ove institucije”, čime na važnosti dobiju liberalisti.

Papa emeritus rekao je da su u njemačkoj Katoličkoj crkvi službene tekstove pisali uglavnom ljudi “kojima je vjera samo rutina.”

Bild.ba/https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori