MILANOVIĆ: Predsjednike Austrije i Slovenije upoznao sam s problemima koje imaju Hrvati u BiH

Vrijeme:1 min, 28 sec

 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na trilateralnom sastanku šefova država Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Hrvatske u Kostanjevici na Krki u Republici Sloveniji.

Nakon sastanka s predsjednikom Republike Austrije Alexanderom Van der Bellenom i predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom predsjednik Milanović rekao je da na sastanku predsjednike upoznao sa svojim radnim posjetom Bosni i Hercegovini i problemima koji tamo trenutno postoje za hrvatski narod i njihovo pravo glasa.

„Naime u Europi je nešto zajedničko u pogledu Bosne i Hercegovine, to je totalno, ili vrlo slabo znanje, ili veliko neznanje. Slovenija zbog svojih razloga, Austrija opet zbog svojih, ali čelni ljudi u tim država znaju malo više. Naravno da ne mogu znati detalje. U ovom slučaju, za pravo hrvatskih građana odnosno pripadnika hrvatske etničke zajednice, jedne od triju konstitutivnih zajednica u Bosni i Hercegovini da sami biraju svoje predstavnike, a da to ne rade predstavnici drugih naroda“, rekao je Milanović, objavljeno je iz Ureda Predsjednika RH.

Na sastanku se razgovaralo i o zapadnom Balkanu i proširenju EU.

„Slažemo se i oko zapadnog Balkana i oko Sjeverne Makedonije i Albanije“, rekao je hrvatski Predsjednik dodavši kako su se neke stvari promijenile.

„Bili su izbori u Bugarskoj i nadam se da će to olakšati situaciju i da se mladoj, novoj i nešto ekonomski slabijoj kandidatkinji, Sjevernoj Makedoniji, neće raditi problemi i stvarati uvjeti koji su nemogući i ulaze u intimni prostor nacije. Ono što nitko u Hrvatskoj ne dovodi u pitanje je pravo nekih nacija, koje su mlade i nove, pa i po imenu, da se zovu svojim imenom i da svoj jezik tako hoće zvati. Mislim da našim prijateljima Makedoncima to osnovno, elementarno ljudsko pravo nitko ne bi trebao osporavati“, dodao je predsjednik Hrvatske.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori