Za HRT glavno pitanje u “regiji” je odnos Srbije i Kosova pa tek onda “na red ” dolaze Hrvati BiH

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

 

Za novinara HRT-a Miru Aščića glavno pitanje u regiji je odnos Srbije i Kosova pa tek onda “na red ” dolaze Hrvati BiH. HRT je tako još jednom pokazala koliko joj je stalo do Hrvata BiH.

 Uredništvo Hrvatskog neba

 

O situaciji u jugoistočnoj Europi novinar HRT-a Miro Aščić razgovarao je s američkim visokim izaslanikom za zapadni Balkan Matthewom Palmerom koji je sudjelovao na Dubrovnik forumu.

Matthew Palmer je za Dnevnik HTV-a kazao da Amerika nikada nije otišla sa zapadnog Balkana, da je partnerstvo s EU-om jako te je potvrđena predanost suradnji SAD-a i EU-a, a predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu veoma je stalo do Balkana.

Komentirao je i odnose Srbije i Kosova, istaknuvši da je dobro što je ponovno uspostavljen dijalog te da proces pod pokroviteljstvom EU-a SAD snažno podupire.

Naglasio je važnost suradnje s obje strane, kao i nužnost kompromisa, bez kojega, smatra, neće biti moguća potpuna normalizacija odnosa.

Na pitanje o BiH, rekao je da američki pritisak u BiH ovisi o uključenim stranama u toj zemlji, koje također moraju prepoznati nužne kompromise.

– Reforme i izborni sustav BiH mora se približiti Europskoj uniji i europskim normama. Važno je da sve bude u skladu s presudama europskih sudova, uključujući i presudu u slučaju Sejdić-Finci te da novi sustav bude funkcionalniji, rekao je.

Istaknuo je da je Hrvatska lider u regiji.

– SAD cijeni partnerstvo s RH u jugoistočnoj Europi te želi nastaviti suradnju s hrvatskom Vladom. Hrvatska mora pomoći zemljama zapadnog Balkana, poručio je.

 

 

HRT/https://vijesti.hrt.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)