MESIĆ SE ZAPETLJAO I PRIZNAO Ja sam dogovorio Karađorđevo, a sva pomoć za BiH je išla preko Hrvatske

Vrijeme:3 min, 36 sec

 

 

Velikobošnjački lobist i ostrašćeni tuđmanomrzac jučer je gostovao u emisiji Pressing na N1 televiziji. Naravno, sadržaj intervjua je unaprijed poznat, to su vječite varijacije na jedne te iste teme. Međutim, s obzirom na godine i umirovljeničku komfor situaciju u ovom intervjuu pokazao je pomanjkanje koncentracije ili je, pak, zaboravio što je prešutio ili slagao prošli put pa se pokušavao popraviti. Kako bilo, na gledatelje je ostavio dojam nekonzistentnog komentatora društveno-političke situacije u regiji, piše Centralna.ba.

Ovaj specijalist za antifašizam, Jasenovac, Tita, Tuđmana, podjelu Bosne, Karađorđevo i Tikveš … u nekim momentima intervjua, na logične upite voditelja emisije, u svojim odgovorima na pitanja, gestikulirajući i zamuckujući, praveći duže pauze smišljajući odgovor na postavljena pitanja potkrali su mu se simptomatični, namjerni ili nenamjerni “lapsus lingue“ koji mijenjaju cjelokupan narativ koji je godinama ustrajno i snažno zastupao.

Odgovarajući na pitanje novinara o zaslugama Josipa Broza Tita, antifašističkoj tradiciji u Hrvatskoj, veličini Titove političke ličnosti, kojega je opetovano morao usporediti s Tuđmanom, nehotice mu je pobjegla rečenica, koju vjerojatno nije želio izgovoriti. “Vidite, na Titinom pogrebu je bilo stotine svjetskih delegacija, na Tuđmanovom je bio samo turski predsjednik Sulejman Demirel i to vjerojatno jer je sva pomoć za BiH u ovom ratu išla preko Hrvatske.“ Mesić je godinama zastupao stajalište o sramnoj ulozi predsjednika Tuđmana i RH o ratu u BiH. Sama njegova konstatacija o tome kako je Demirel svojim dolaskom odao počast predsjedniku Tuđmanu na posljednjem ispraćaju “i to zbog BiH“ dovoljna je sama po sebi kao antiteza njegovom izmišljenom mitu o podjeli Bosne kojega godinama brani i zastupa.

Komentirajući krizu u Jugoslaviji, Mesić je rekao da je na sjednici predsjedništva SFRJ, članovima predsjedništva rekao da je on “posljednji predsjednik Predsjedništva Jugoslavije u ovom modelu, integrativnih faktora više nema, trebalo je tražiti novi politički dogovor ili novi model….ja sam predložio razgovore i ja sam dogovorio Karađorđevo…ne ne Karađorđevo, ja sam predložio razgovore Bore Jovića i mene zajedno s Tuđmanom i Miloševićem. Ovo što se u Kninu događa ide sve teže i teže, ova pobuna Srba nije dobra, biti će puno krvi. Bilo bi dobro da se nas 4 nađemo.“

Da gospodine Mesić, zašto ne prihvatiti da su u Karađorđevu i Tikvešu razgovarali politički lideri dva naroda o novonastaloj krizi u državi koja puca po šavovima i tražili eventualni dogovor o modelu rješenja problema. Mesić je po svemu sudeći vrlo spretno, spinovanjem i podmetanjem iskonstruirao i zloupotrijebio sastanak dva predsjednika koji je zapravo sam osmislio i dogovorio te ga iz političkog oportunizma iskoristio za promociju vlastite političke ideje i platforme kao idejni tvorac mita o podjeli BiH. Na logičan upit novinara zašto bi Tuđman dogovarao podjelu BiH s čovjekom s kojim ratuje u Hrvatskoj, kako se uopće dogovarati u takvoj situaciji kada jedni s drugima ratuju, zašto je uopće onda došlo do rata, Mesić se samo nasmijao i prozborio valjda je to svakom jasno.

Na upit novinara o BiH i političkoj situaciji u BiH, poziciji hrvatskog naroda, o zajedničkoj vanjskoj politici RH i sinkroniziranom djelovanju Milanovića i Plenkovića prema BiH te pitanju konstitutivnosti vrlo nemušto je branio tezu o legitimnom izboru Komšića u predsjedništvo ističući kako u tome ne vidi problem, pokušavajući pojasniti voditelju o kakvom se zapravo modelu izbornih pravila radi, kako jednog člana predsjedništva biraju svi, Komšiću ne može nitko osporiti da je Hrvat. Bosna i Hercegovina mora biti građanska država, a na pitanje o tome da li je protiv prava konstitutivnosti hrvatskog naroda i protiv preglasavanja Hrvata u BiH ističe kako na provokativna pitanja neće odgovarati. Posjet predsjednika Milanovića Hrvatima u BiH narednih dana posprdno je ocijenio kako će ta posjeta odjeknuti u svijetu.

Na kraju intervjua, voditelj ga je upitao o poslovnim aktivnostima s obzirom da je izabran u Nadzorni odbor INGRE, Mesić je prokomentirao na način da je uvijek spreman pomoći domaćoj proizvodnji i gospodarstvu svojim kontaktima, iskustvom i vezama kao i lobiranjem u svijetu i inozemnim tržištima, baš kako narednih dana imamo posjet Azerbejdžanu gdje imam dosta prijatelja uključujući i predsjednika države. Slijedom posljednje rečenice u svom intervjuu moglo bi se zaključiti da je Mesić zapravo ruski igrač i čovjek koji njeguje odnose sa zemljama i državnicima koji pripadaju ruskom geostrateškom i političkom utjecaju, a ne kako je podmuklo, politički proračunato nabacujući lopticu političkom Sarajevu ustvrdio kako Dodik i Čović rade za ruske geostrateške interese.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)