Nikšić slagao kako HDZ ima većinu u Domu naroda, a Džaferović otkrio kako bi Hrvati prošli kada bi FBiH preuzela koncept RS

Vrijeme:3 min, 58 sec

 

Da među bošnjačkim strankama, neovisno o tome smatraju li se one lijevim ili desnim, nema bitnih razlika u namjeri da Federaciju BiH pretvore u bošnjački entitet, eliminirajući Hrvate kao politički subjekt, svjedoči i izjava predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića koji se kao i lider SDA Bakir Izetbegović zalaže za ukidanje zakonodavne funkcije Domova naroda i reduciranje njihovih ovlasti na, isključivo, zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, piše Hrvatski Medijski Servis.

– Ono što je nama možda u ovom trenutku važnije od (načina izbora, op HMS) članova Predsjedništva je pitanje nadležnosti domova naroda. Spremni smo razgovarati na redefiniranju tih odnosa, da Zastupnički dom bude zaista Zastupnički dom, zakonodavno tijelo, a da domovi naroda raspravljaju o pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa pri čemu, što se nas tiče, možemo da utvrdimo i veće kriterije, veći obuhvat vitalnog nacionalnog interesa nego što je to poznato u europskim standardima, kako bi jamčili da se zaista neće ugroziti bilo čije pravo, kazao je Nikšić za Federalnu tv, ne navodeći gdje to u Europi drugi gornji dom nema zakonodavnu funkciju, već samo štiti vitalni nacionalni interes.

Podsjetimo, presuda Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” iz 2016. nalaže da se kroz izmjene Izbornog zakona osigura da svaki od tri konstitutivna naroda može, u potpunosti, izabrati svoje predstavnike u federalni Dom naroda, koji je ravnopravan Zastupničkom domu, a ne da se redefinira ustavna pozicija Doma naroda. Zahvaljujući protuustavnom Izbornom zakonu, Bošnjaci su i na prošlim parlamentarnim izborima izabrali 4 izaslanika u hrvatski klub, dvije trećine u srpski i sve izaslanike u Klub ostalih Doma naroda Federalnog parlamenta.

No, Nikšić presudu Ustavnog suda BiH nije ni spomenuo, ali zato je, ni ne trepnuvši, slagao kako HDZ ima većinu u Domu naroda, koju mu je tobož SDA omogućio.

– Izetbegović i SDA su omogućili HDZ-u apsolutnu većinu u Domu naroda, da se bez njih tu ne može ništa uraditi, izrekao je Nikšić, ne prvi put, evidentnu laž. Naime, od ukupno 58 izaslanika HDZ BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH, zahvaljujući plebiscitarnoj podršci hrvatskih birača, a ne SDA, ima ukupno 13 izaslanika (u Klubu Hrvata) dok u Domu naroda Parlamenta BiH od ukupno 15 ima 4 izaslanika, također u hrvatskom klubu, što je daleko od većine i u jednom i u drugom domu.

Za simetrična rješenja odnosno reduciranje ovlasti federalnog, a i državnog, Dom naroda na ovlasti koje ima Vijeće naroda u Republici Srpskoj založio se i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefikus Džaferović.

-Mi imamo problem funkcioniranja Doma naroda Parlamenta FBiH, a to se pokazalo na stanju u FBiH. Jedna stranka ima ključ da zaključa proces kao što je izbor Vlade FBiH. Zato trebamo govoriti o simetričnim rješenjima, kazao je Džaferović.

Da, ta stranka kojim slučajem, zahvaljujući izbornim rezultatima, među hrvatskim biračima, nema dvotrećinsku većinu u Klubu Hrvata, bošnjačke bi stranke mogle formirati vlast bez predstavnika Hrvata, zapravo je poručio Džaferović.

Kada bi bio prihvaćen prijedlog bošnjačkih stranaka da Federalni dom naroda, po uzoru na Vijeće naroda Republike Srpske, odlučuje samo o tome je li ugrožen vitalni nacionalni interes u zakonu usvojenom u Zastupničkom domu, predstavnici Hrvata u Domu naroda ne bi mogli zaustaviti usvajanje tog zakona. O tome je li ugrožen vitalni nacionalni interes odlučivao bi, ne Dom naroda, ili odgovarajući Klub tog doma, već Ustavni sud Federacije BiH, u kojem tzv. “probosanske snage” imaju većinu, kao što o ugrožavanju vitalnog nacionalnog interesa u Republici Srpskoj odlučuje, ne Vijeće naroda, već Ustavni sud RS, kojem Klubovi naroda podnose zahtjev za ocjenu ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa.

Kako bi to izgledalo u Federaciji BiH, kada bi se prepisao koncept iz Republike Srpske, odgovorio je sam Džaferović: – Diskriminacija je ono što čini Ustavni sud RS, jer niti jedan vitalni nacionalni interes nije prošao kad je riječ o Bošnjacima, kazao je Džaferović. E, tako bi prolazili i zahtjevi Hrvata, kada bi Domu naroda FBiH bila oduzeta zakonodavna funkcija, a dodjeljena mu samo funkcija zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Inače, i Nikšić i Džaferović ustvrdili su kako je europski standard da gornji dom u federalnim, državama, kakva je i BiH nema zakonodavno funkciju. Belgija, Švicarska, Italija, samo su neki od primjera kako to nije točno. Čak i u SAD Senat, kao i Zastupnički dom Kongresa ima zakonodavnu funkciju, a ravnopravnost federalnih jedinica, bez obzira na brojnost stanovništva osigurava se time što svaka od federalnih država daje jedan broj senatora- po dva. Ono što je Senat u SAD, u BiH su Domovi naroda, kojima se osigurava ravnopravnost konstitutivnih naroda, koju bi bošnjačke stranke ukinule kako bi Bosnom i Hercegovinom vladao najbrojniji narod.

– SDA i ljevičarske (bošnjačke, op. hms)stranke imaju 99 posto identične programe, ustvrdio je, ne jednom, lider SDA Bakir Izetbegović. Izjava Nermina Nikšića, lidera SDP BiH, lažno socijaldemokratske i lažno multietničke stranke, Federalnoj televiziji samo je jedna u nizu potvrda točnosti te Izetbegovićeve tvrdnje.

 

R.I./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)