Prema tonovima iz Moskve novi “visoki predstavnik” će imati ovlasti samo u FBiH

Vrijeme:50 sec

 

Pokušaji imenovanja visokog predstavnika bez konsenzusa u UN ne odgovaraju interesima postizanja mira i stabilnosti u BiH, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je napomenula da je u utorak, 29. lipnja, na inicijativu Rusije održan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u BiH, a glavna pažnja posvećena je zapletu oko imenovanja Christian Schmidta na mjesto visokog predstavnika za BiH, prenosi Srna.

– Ruska strana naglasila je da nijedan kandidat na ovu poziciju bez suglasnosti Vijeća sigurnosti UN i svih strana u BiH ne samo da neće imati legitimitet, već ni dovoljnu političku podršku za realizaciju pomoći u postkonfliktnom reguliranju – objasnila je Zaharova.

Naglasila je da trenutno ne postoji takva usuglašenost i pokušaji da se na ovo mjesto imenuje novi predstavnik u nedostatku konsenzusa u Upravnom odboru Vijeća za provedbu Općeg okvirnog sporazuma o miru u BiH i zaobilazeći UN nespojivo je s interesima postizanja održivog mira i stabilnosti u ovoj zemlji, smatra Zaharova, prenosi “Sputnjik”.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)