Sukob Amerike i Rusije u UN-u zbog BiH

Vrijeme:2 min, 16 sec

 

Američki veleposlanik u UN-u Richard Mills podsjetio je da Sjedinjene Države podržavaju izbor novog visokog predstavnika u BiH.

Kazao je i da Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) bira visokog predstavnika a ne Vijeće sigurnosti UN-a.

– BiH je trenutno mirna, ali stabilnost se ne može uzeti zdravo za gotovo. Moramo ojačati ekonomiju. Uloga visokog predstavnika ima ključnu ulogu. On je bitan je za stabilnost. Potrebno je održati ovaj Ured da BiH ostvari svoje ciljeve, a to je pomirenje što je u interesu građana BiH – naglasio je Mills.

Podsjetio je da Rusija insistira na zatvaranju Ureda visokog predstavnika.

– Rusija traži hitno zatvaranje ureda. 27. svibnja PIC je nominirao Schmidta kao novog visokog predstavnika. Svi osim Rusije su se dogovorili. Gospodin Schmidt ima podršku Upravnog odbora, svih izuzev Rusije, zato njegovo imenovanje je završena stvar – istaknuo je.

SAD također podržavaju plan za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, ali potrebne su nam reforme za uspostavu stabilne BiH, naglasio je američki predstavnik u Un-u.

– Više puta je jasno rečeno, a o tome je govorila i Rusija na prošlom zasjedanju, nacionalistička retorika ometa ove reforme. Nema budućnosti izvan BiH. Mirno razrješenje nije rješenje. SAD ne pokušava potkopati ovlasti Vijeća i da zaobiđe procedure. Želimo imati produktivne odnose između visokog predstavnika i Vijeća. PIC imenuje visokog predstavnika, a ne Vijeće sigurnosti. Nekada smo imali konsenzus oko imenovanja. Naša puna podrška BiH kao demokratskoj i suverenoj državi – zaključio je.

Ruski veleposlanik: Imenovanje Schmidta nelegitmno i opasno

Rusija nije suglasna s imenovanjem Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika, koje nije legitimno i moglo bi ugroziti sve pozitivno do sada postignuto u BiH, izjavio je na sjednici Vijeća sigurnosti ruski veleposlanik u UN Vasilij Nebenzja.

“Imenovanje nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira, vodit će u kaos i uništit će sve pozitivno u posljednjih 25 godina. Jesmo li htjeli ovaj scenarij kad smo potpisali Dayton”, upitao je on.

On je na sjednici tijekom koje se raspravlja o stanju u BiH rekao da je Schmidt navodno postavljen jer proces nije bio transparentan.

“Nismo suglasni s potvrdom imenovanja Schmidta, proces je inače transparentan, logičan, uz suglasnost BiH, a onda ide rezolucija Vijeća sigurnosti UN. Ništa od toga se nije dogodilo, potpuno druga slika”, naglasio je on.

On je istakao da Upravni odbor Vijeća za provedbu mira nije ništa potvrdio, te Vijeće sigurnosti UN nije uzelo u obzir stavove Rusije i BiH u vezi s ovim pitanjem.

“Kompromisi su važni za Vijeće sigurnosti, a ovdje se izbjegavala diskusija o imenovanju i radu visokog predstavnika”, ukazao je Nebenzja.

Ruski veleposlanik je istaknuo da da ne treba zaboraviti da samo ljudi BiH drže suverenitet i da oni trebaju odlučivati, a ne bilo kakav visoki predstavnik.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori