U DRUŠTVU S ČOVIĆEM: Milanović pozvao na zajedništvo oko statusa Hrvata u BiH

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

U zagrebačkom HNK-u obilježena je 70. obljetnica Hrvatske matice iseljenika. Tom je prigodom predsjednik Republike Zoran Milanović pozvao na zajedništvo oko statusa Hrvata u BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis

Predsjednik Republike pozvao je na zajedništvo oko ključnih stvari, istaknuvši da je to u određenoj mjeri danas status Hrvata u BiH.

– Njihova domovina je BiH onako kako je zacrtana prije 26 godina jednim međunarodnim ugovorom kojega je Hrvatska potpisnica i kojega će se u dobroj vjeri pridržavati, rekao je Milanović. Naglasio je i velike šanse da se Hrvatsku danas pozicionira među najnaprednije države Europe, “tamo gdje nikada nije bila, ali gdje joj je mjesto”, javlja HRT. Osvrnuo se i na povijest istaknuvši da je hrvatska nacija bila san čija je realizacija ovisila o “malo dobrih, pravih ljudi” koji su se oko te ideje okupili u određenom povijesnom trenutku.

Hrvatska matica iseljenika je institucija koja predstavlja “čvrst i siguran most s domovinom” za oko 3,5 milijuna Hrvata i njihovih potomaka diljem svijeta, rečeno je na svečanoj akademiji na kojoj su uz Milanovića, sudjelovali i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, izaslanik premijera Zvonko Milas, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović te mnogi uvaženi gosti iz svijeta politike, kulture i izvan granica Hrvatske.

– Danas Matica godišnje realizira oko 60 programa i manifestacija povezujući 45 država sa svih kontinenata u kojima u većem broju žive Hrvati i građani hrvatskih korijena, istaknuo je ravnatelj Matice Mijo Marić te pozvao mlade hrvatskih korijena iz cijelog svijeta da se i ovoga ljeta uključe u Matičine škole i seminare hrvatskog jezika, povijesti, kulture i folklora.

Predsjednik Republike Zoran Milanović je čestitajući 70. obljetnicu postojanja i uspješnog djelovanja institucije koja povezuje domovinsku i iseljenu Hrvatsku, rekao da je “hrvatska nacija jedan san koji je sanjan, a koji se kao većina snova mogao i neostvariti“.

– Svi ostali su ti koji su san pretvorili u stvarnost, polako i mukotrpno, kao i svaku veliku priču. To je ovisilo o malo dobrih ljudi, malo pravih ljudi, oni uvijek čine razliku. Da se ti ljudi u jednom trenutku europske povijesti nisu okupili oko ideje i oko akcije, pitanje je bi li bilo hrvatske nacije u današnjem smislu riječi, rekao je hrvatski predsjednik Milanović.

– Naša ideja je ostvarena zahvaljujući onima koji su imali pameti i organizacijske sposobnosti, onima koji su obranili ovu državu koju danas imamo, koja je naša, koja je dobra i od koje bolje nemamo i nećemo imati, dodao je predsjednik.

Milanović je rekao kako su velike šanse da Hrvatsku stavimo tamo gdje joj je mjesto, među najnaprednije države Europe. “Tamo gdje nikada nije bila, ali tamo gdje joj je mjesto”, zaključio je./HMS/