NJEMAČKA: Sumnjaju na to da privatni centri namjerno uvećavaju broj testiranih

Vrijeme:1 min, 4 sec

 

Njemačka uvodi strože provjere centara u kojima se provode testiranja na koronavirus, zbog sumnje na to da neki privatni centri kojima država plaća svaki test uvećavaju broj testiranih osoba, pokazuju planovi ministarstva zdravstva.

Voditelji centara, koji su se proteklih tjedana otvorili u barovima, kafićima i na drugim lokacijama u zemlji kao dio brzošireće mreže, bit će podvrgnuti strožim kontrolama, a cijene koje naplaćuju će se smanjiti.

Sumnje na prevaru širokih razmjera pojavile su se poslije medijskih napisa da su neka mjesta za brzo testiranje prijavljivala veći broj testova od ljudi koji bi se doista došli testirati.

Istraživanje su prvi krajem svibnja objavili WDR, NDR i novine Süddeutsche Zeitung.

Uhićena dva muškarca

Dva muškarca su uhićena pod sumnjom za prevaru, rekao je u petak javni tužitelj u Bochumu, gradu na zapadu zemlje.

Voditelji centara za testiranje moći će naplaćivati osam eura za uzimanje brisa, a ne kao dosad 15, odnosno 12 eura, koliko naplaćuju medicinske i druge ustanove.

Država i lokalne vlasti provjeravat će na licu mjesta kako bi se uvjerili da se privatna testna mjesta drže standarda i da su pouzdana.

Dodatno, svi pružatelji usluga testiranja morat će se priključiti na aplikaciju koja bilježi broj zaraženih, kako bi se rezultati testiranja mogli prikazati i ondje.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo