Komemoracija za Ljubicu Ostojić: ‘Bila je hodajuća ljubav za sve ljude’

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

Danas je u Mostaru u organizaciji HNK Mostar i Mostarskog teatra mladih (MTM) održana komemoracija za Ljubicu Ostojić, književnicu i dramaturginju, profesoricu na Akademiji scenskih umjetnosti, koja je u 76. godini života preminula u subotu, u Sarajevu.

ljubica-ostojic-komemoracija

Kako je u svom dirljivom govoru istaknuo umjetnički direktor MTM-a Seada Đulića, današnjeg, ovakvog Mostarskog teatra mladih zasigurno ne bi bilo da sa njima kao dobri duh teatra sve ove godine nije bila i Ljubica Ostojić, koja je bila hodajuća ljubav za sve ljude

– Mi smo prije mjesec i po pravili planove za narednih deset godina i isplanirali puno toga. Dakle, sve što budemo radili, nove predstave u narednom periodu i narednih nekoliko godina bit će najveći dio onoga što je ona predložila, što je osmislila poznavajući nas. Tako da ona ostaje tu – naglasio je Đulić.

 

Umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina istakao je kako s ponosom može reći da je Ljubica Cica Ostojić bila njegova i profesorica i kolegica i prijateljica.

– Naučila me je prije svega, i ne samo mene, nego generacije mojih kolega i kolegica na Sarajevskoj akademiji, a i sve ljude s kojima je radila da volimo posao koji radimo i ključnim socijalnim, emocionalnim vještinama. Naučila nas je kad u procesu rada na predstavi trebamo i kome što reći. Naučila nas je da budemo strpljivi i da nikad ne budemo u svojim estetskim promišljanjima isključivi, nego da se uvijek iznova preispitujemo. Naučila nas je da budemo oprezni ali ne u smislu da nas je limitirala nego da bi nas jednostavno potakla da budemo što otvoreniji. Hvala joj – naglasio je Komadina.

Rođena je 20. ožujka 1945. godine u Beogradu, a koncem iste godine nastanjuje se sa obitelji u Sarajevu. Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji (Likovni odsjek) i Filozofskom fakultetu (Komparativna književnost – teatrologija) u Sarajevu.

Radila je kao dramaturg Dramske scene Pozorišta mladih, kazališni kritičar u revijama “Odjek” i “Književna revija” i listovima “Oslobođenje” i “Večernje novine“, urednik dokumentarne, eksperimentalne i poetske drame na Radio-Sarajevu, dramaturg-suradnik u Mostarskom Teatru Mladih 74 /MTM/, predavač Dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti. Pisala je radio drame, tv-drame i scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti kazališne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti. Mnoga djela ove svestrane umjetnice: poezija, proza, kritika, drame i radio drame prevodena su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenski, poljski, česki, bugarski, slovački, grčki, francuski…

U rukopisu joj je ostala neobjavljena knjiga pjesama, koje je posvetila svojoj velikoj ljubavi, unučici Juditi Nemiri.

Od 1974. godine, članica je Društva pisaca BiH, a od 2007. godine, članica je i P.E.N. Centra. Dobitnica je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja, među kojima treba izdvojiti MESS-ov Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra (2012.) te Međunarodnu nagradu za doprinos razvoju dramskog odgoja “Grozdanin kikot” (2000.).

 Počivala u miru Božjem.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)