Dan bijelih traka: Prije 29 godina je počelo stradanje nesrpskog stanovništva u Prijedoru

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

Na današnji dan 1992. godine je počelo sistemsko čišćenje Prijedora od nesrpskog stanovništva naredbom srpskih vlasti da svi koji nisu ove nacionalnosti obilježe svoje domove bijelim platnom. Ubijeno je 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece.

“Dan bijelih traka – 31. svibanj” će i danas biti obilježen simboličnom mirnom prosvjednom šetnjom Prijedorčana kroz prijedorsko šetalište i na Gradskom trgu. Najavljeno je obilježavanje u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i mnogim gradovima širom svijeta.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. svibnja, zatim napadima na Kozarac 24. svibnja te otvaranjem logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. svibnja.

Zatim su 31. svibnja srpske vlasti izdale proglas kojim se Bošnjacima i Hrvatima naređuje da označe svoje stanove bijelim platnima, a na ruke stave bijele trake kako bi ih razlikovali od srpskog stanovništva.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.”, poruka je koja je preko Radija Prijedor upućena svim građanima ove općine.

Tako je Prijedor “očišćen” od 94 posto Bošnjaka i Hrvata. Desetine tisuća osoba je odvedeno od svojih obitelji u logore, mučeno je, silovano i na kraju veliki broj njih je i ubijen.

Preživjeli danas svojim ispovijestima oživljavaju slike iz prošlosti i podsjećaju na užasnu torturu s nadom da se više nikada ne ponovi, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba//Hrvatsko nebo