Tko je bloger zbog kojeg je presretnut “Ryanairov” zrakoplov?

Vrijeme:3 min, 45 sec

 

 

I oni koji do tada nisu znali za njega, u nedjelju su čuli za Romana Protaševiča (26), mladog novinara i blogera iz Bjelorusije.

On je u nedjelju uhićen na aerodromu u Minsku nakon što je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko naredio prinudno slijetanje zrakoplova “Ryanaira”, u kojem je bio Protaševič. Ovaj incident, koji su mnogi nazvali otmicom i aktom državnog terorizma, naišao je na oštru osudu europskih i svjetskih zvaničnika.

Protaševič je letio od Atene do Vilnjusa, prijestonice Litvanije, kada je letjelica prisilno sletjela u Minsk nakon dojave o bombi, koja se ispostavila kao lažna. Pravi razlog ovog incidenta bio je upravo Protaševič.

Protaševič je bjeloruski novinar, fotorepter i bloger. Stanovnik je Minska, ali odnedavno živi u egzilu u Poljskoj. Za bjeloruske medije radio je osam godina, a 2015. je zajedno sa Stepanom Putilom osnovao YouTube kanal Nexta, koji se 2017. preselio na Telegram. Kasnije je postao glavni urednik drugog Telegram kanala, koji je u Bjelorusiji prepoznat kao ekstremistički – Brain Belarus, koji je pokrivao prosvjede. Protaševič sada radi za Belamovu, drugi Telegram kanal.

Bjelorusija je stavila novinara na međunarodnu potjernicu i uvrstila ga na popis osoba umiješanih u terorizam. U odsustvu je optužen za organiziranje masovnih nereda u Minsku i poticanje društvenog neprijateljstva prema predstavnicima vlasti i policije. On je negirao ove optužbe, ali ukoliko bude osuđen, mogao bi se suočiti s 15 godina zatvora.

Protaševič je 2020. godine napustio zemlju plašeći se progona iz političkih razloga, a 23. svibnja 2021. zadržan je na aerodromu u Minsku. Putnici iz aviona “Ryanaira”, koji je u nedjelju prinudno sletio u Minsk, ispričali su kako se jedan od putnika uhvatio za glavu kada je zrakoplov napravio manevar.

“Prijeti mi egzekucija”, navodno je Protaševič rekao putniku do kojeg je sjedio u avionu kada je saznao da će sletjeti u njegovu domovinu. Putnik je rekao da je Protaševič počeo paničariti, međutim, smirio se kada je policija ušla u zrakoplov.

Jedan od putnika ispričao je kako su Protaševiča izdvojili sa strane, njegove stvari bacili na pistu, a jedan policajac je sve vrijeme stajao pored njega. Kada su ga putnici pitali šta se događa, rekao im je tko je i da mu prijeti smrtna kazna.

“Život novinara ozbiljno je ugrožen”, rekla je Ana Krasulina, glasnogovornica oprbene liderke Svetlane Tihanovskaje za Klub Z u Vilnjusu.

Iz njenih riječi postalo je jasno da, iako još nije optužen za smrtnu kaznu, stvari bi se mogle promjeniti, prenosi portal Clubz.bg.

Prema njenim riječima, Protaševič je predmet tri optužbe režima predsjednika Aleksandra Lukašenka: izvođenje namjernih radnji usmjerenih na poticanje socijalne mržnje na osnovu profesionalne pripadnosti, organiziranje masovnih nereda i organiziranje grupnih akcija koje grubo krše javni red. Najoštrija kazna izriče se po prvoj optužbi – do 15 godina zatvora, objasnila je Krasulina. Međutim, problem je što zatvorenici u Bjelorusiji dobijaju nove optužbe i u pritvoru.

Prije nekoliko dana bjeloruski disident Vitold Ašurok umro je u radnoj koloniji.

Ona je istaknula da je Protaševič osobni neprijatelj Lukašenka, a da su različiti zločini, uključujući i kidnapiranje, počinjeni protiv takvih ljudi.

Bjelorusija je jedina zemlja u Europi u kojoj se izriču i izvršavaju smrtne kazne nad ljudima starosti između 18 i 65 godina. Takvih nije bilo u 2020. godini, ali su 2019. godine dvije izvršene.

“Ryanair”: Otmica u organizaciji države

Generalni direktor irske avio-kompanije “Ryanair” Majkl O’Liri nazvao je “otmicom u organizaciji države” odluku bjeloruskih vlasti da prinudno spuste u Minsk avion “Ryanaira” i uhite jednog od putnika, oporbenog aktivistu i novinara Romana Protaševiča.

O’Liri je rekao da vjeruje da je na aerodromu bilo agenata Komiteta državne sigurnosti (KGB).

“Riječ je o otmici u organizaciji države, državno sponzoriranoj pirateriji… Izgleda da su vlasti htjele uhititi novinara i osobu koja je bila s njim”, kazao je on.

Minsks: Hamas je prijetio da će raznijeti avion

Bjelorusija je danas priopćila da je avion “Ryanaira”, na liniji Atena – Vilnjus, prizemljila nakon što je dobila poruku od palestinskog Hamasa koji je zaprijetio da će letjelicu raznijeti iznad bjeloruskog zračnog prostora, ukoliko Europska unija ne osudi Izrael zbog nedavnog konflikta u Gazi.

Bjeloruski ministar prometa Artem Sikorski je izjavo da je u poruci pisalo: “Mi, vojnici Hamasa, zahtijevamo da Izrael prestane s napadima na sektor Gaze. Zahtijevamo od Europske unije da prekine sa podrškom Izraelu. Ukoliko se ne ispune naši zahtjevi, eksplodirat će bomba blizu Vilnjusa”.

Sikorski je izjavu dao nakon osude većeg dijela međunarodne zajednice, koja je optužila Bjelorusiju da je prisilno natjerala avion kompanije “Ryanair” da sleti u Minsk kako bi uhitila oporbenog blogera Romana Protaševiča, prenio je “Euronews”.

 

HMS/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)