HRVATSKA: Od ljeta nove osobne iskaznice, moći će se instalirati i na mobitel

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

Početkom kolovoza u Hrvatsku bi trebala stići nova osobna iskaznica. Građani će novu osobnu iskaznicu moći instalirati i na pametne telefone te putem njih potpisivati zahtjev za kredit ili čak prodati odnosno kupiti nekretninu. Na poleđini nove osobne iskaznice trebao bi se nalaziti i broj obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Prema pisanju portala jutarnji.hr nova osobna iskaznica u Hrvatsku bi trebala stići već od početka kolovoza. Nova osobna iskaznica moći će se instalirati i na pametne telefone, a sadržavat će beskontaktni čip na kojemu bi trebala biti slika nositelja osobne iskaznice te dva otiska prsta. Osobna iskaznica građanima bi trebala omogućiti i brži prelazak graničnih prijelaza na e-gate sustavima.

Sve osobe starije od 70 godina trebale bi dobiti trajno važeću osobnu iskaznicu, dok bi onima mlađima od 70 godina ona vrijedila pet godina. Nove osobne iskaznice građani bi trebali moći podići nakon isteka važeće osobne iskaznice.

Prema prvim informacijama nova osobna iskaznica trebala bi na svojoj poleđini sadržavati i broj obaveznog zdravstvenog osiguranja te bi ona ujedno trebala zamijeniti i zdravstvenu iskaznicu.

Iako je u početku bilo planirano da se i vozačka dozvola upiše u osobnu iskaznicu, za sada od toga neće biti ništa. Kao najveći problem upisa vozačke dozvole u osobnu iskaznicu je problem s oduzimanjem vozačke iskaznice, zbog počinjenja nekog prekršaja. Spajanje će se moći dogoditi tek kada u dokument bude ugrađen čip koji će policijskim službenicima omogućiti da pomoću čitača “zaključaju” vozačku dozvolu unutar osobne iskaznice.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)