Formirala se kilometarska kolona kamiona nakon što je Hrvatska izvršila prekategorizaciju puteva

Vrijeme:1 min, 22 sec

Kilometarske kolone kamiona trenutno se protežu u blizini graničnih prelaza s Hrvatskom. Prema određenim informacijama, neke kolone su duge čak i 10 kilometara.

Podsjećamo, Hrvatska je danas donijela niz odluka, a jedna od njih je i ta da se kamionima zabranjuje prelazak iz BiH u Hrvatsku, na čak pet graničnih prelaza, javlja N1.

Odluka Hrvatske o prekategorizaciji puteva u vezi s prijevozom robe, koja nanosi štetu gospodarstvenicima u BiH, stupa na snagu krajem mjeseca, izjavio je Srni predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

“Hrvatska je donijela odluku o prekategorizaciji svojih puteva, gdje su neki granični prijelazi ostali visiti u zraku, jer na tim putevima, novom kategorizacijom, neće biti dozvoljen tranzitni promet kamionima koji prelaze 7,5 tona”, pojasnio je Egrlić.

On je rekao da to znači da prijevozničke kompanije iz BiH koje prometuju na tom pravcu, a prevoze robu koja se izvozi ili uvozi u zemlju, neće moći ići na granične prelaze na putevima obuhvaćenim prekategorizacijom, kao i da su na takvim zemljopisnim položajima da im je daleko ići na druge prelaze.

Egrlić je dodao da odlazak na druge granične prelaze povećava troškove transporta, a uz to prijevoznici gube dodatno vrijeme, odnosno prave dodatne kilometre, da bi se mogli uključiti u putne komunikacije, kojima mogu prometovati kroz Hrvatsku.

“To je ključni problem za proizvođače i izvoznike iz BiH”, kazao je.

Egrlić je napomenuo da je Hrvatska 20. svibnja donijela odluku o prekategorizaciji puteva i da ona stupa na snagu osam dana nakon donošenja

Vanjskotrgovinska komora BiH uputila je inicijativu u kojoj se traži reagiranje institucija BiH o mjerama koje je donijela Hrvatska, u vezi s cestovnim prijevozom roba.

 

Srna/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)