TOKIĆ I KELAVA: Tri entiteta su spas za BiH

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

 

 

Mate Kelava, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Tomislavgrad i Mijo Tokić, član tomislavgradske Matice hrvatske u Podcastu Bura govorili su o Deklaraciji hrvatskih intelektualaca o položaju hrvatskoga naroda u BiH.

Kelava i Tokić pojasnili su što ih je motiviralo hrvatske intelektualce da donesu spomenutu Deklaraciju kao i što su konačne namjere ovog dokumenta.

“Jedan od ciljeva nam je bio pomoći političarima da premaše postojeće probleme. Počeli smo od činjenice da se narodi u BiH razlikuju i da njihove odnose treba urediti. Narodi unutar BiH se trebaju međusobno priznati. Svaki narod treba imati svoj entitet. Ova Deklaracija se od drugih rješenja razlikuje po tomu što se predviđa teritorijalni diskontinuitet entiteta”, rekao je Kelava.

Tokić je rekao je BiH u Daytonu organizirana asimetrično. Jedan narod ima vlastiti entitet, dok su druga dva naroda smještena u zajednički entitet. K tomu, RS ima dvije razine, a FBiH tri razine vlasti. To je, veli, jako teško izbalansirati.

“BiH je vrlo komplicirana, asimetrična i nefunkcionalna. Jedan narod ima punu mogućnost vlastitoga razvoja. Mehanizmi zaštite malobrojnijeg konstitutivnog naroda je slab. Dominacija brojnijeg naroda guši bilo kakav razvoj. BiH danas nema mogućnosti za normalan život”, rekao je Tokić.

Kelava je pak dodao kako su odnosi između tri konstitutivna naroda u BiH nikakvi i kako unitaristička i separatistička politika koji provode Bošnjaci odnosno Srbi može dovesti samo do novih sukoba.

Istaknuo je kako hrvatski intelektualci vjeruju kako se odnosi unutar BiH mogu jednostavno riješiti ukoliko bi se tri naroda međusobno priznala. Iako to izgleda prilično jednostavno, vidljivo je kako se narodi u BiH ipak međusobno ne priznaju.

Kelava i Tokić su u razgovoru s urednikom i voditeljem Podcasta Bura Juricom Gudeljom istaknuli kako su i granice entiteta već određene te kako bi taj pristup trebalo ozbiljno razmotriti.

“Mi vjerujemo da je ovo demokratski model koji polazi od jednakopravne ustavne pozicije triju naroda i od punih prava za svakog građanina BiH. Na ta dva principa je izgrađena ova deklaracija. Želimo punu slobodu i za tri naroda i za svakog pojedinca”, rekao je Tokić.

Pojasnio je i kako je jedan narod u BiH od FBiH želi napraviti “građanski” entitet a u perspektivi i cijelu BiH podčiniti sebi. Drugi narod, osjećajući ove tendencije, jača svoj entitet i želi disoluciju BiH.

“Zato smatramo da je ovo pokušaj spašavanja BiH od ove dvije opasne politike u BiH. Svaka od njih predstavlja napetost i unosi nemir u šire okruženje”, izjavio je Tokić.
Sugovornici su razgovarali i o posljedicama politika koje nastoje ukinuti konstitutivnost hrvatskom narodu u BiH te drugim temama.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori