Američki general: Odnos SAD-a i Hrvatske će ostati čvrst ma kakve zrakoplove kupili

Vrijeme:2 min, 30 sec

Velika godišnja vježba američke vojske i saveznika, znakovita naziva Branitelj Europe, održava se od početka svibnja pa sve do druge polovine lipnja u Europi i Africi. O njezinu regionalnom značenju i porukama koje šalje kada je riječ o europskoj sigurnosti, ali i o Hrvatskoj ulozi u NATO-u, za HRT govori pomoćnik zapovjednika američkog ratnog zrakoplovstva za Europu i Afriku.

“Konkretno, u ovoj regiji provodimo obuku sudjelovanjem u vježbama Branitelj Europe 21 i Zvjezdani vitez 21. Glavni cilj je odvraćanje neprijatelja diljem regije, kao i kolektivna sigurnost u cijelom europskom prostoru djelovanja”, rekao je general bojnik Greg A. Semmel, visoki časnik Zrakoplovne Nacionalne garde i pomoćnik zapovjednika Ratnog zrakoplovstva SAD-a za područje Europe i Afrike.

“Vježbe šalju poruku kolektivne sigurnosti u regiji”

Prvi put u Hrvatskoj u tim vježbama sudjeluje sustav protuzračne obrane srednjeg dometa Patriot. Smješten je u vojarni u Zemuniku. Kakvu poruku time SAD šalje Hrvatskoj, ali i regiji i zemljama koje su prisutne u njoj?

“Šalje poruku, i u ovom slučaju, kolektivne sigurnosti u regiji, u cijeloj jugoistočnoj Europi, i pokazuje sposobnost da u suradnji s članicama NATO-a vježbamo zajedno, rame uz rame, da budemo interoperabilni i da se usredotočimo na odvraćanje neprijatelja diljem regije”, kaže.

Koliko su za dugoročnu strategiju europske sigurnosti Američkih zračnih snaga važni Patrioti? I kad govorimo o toj dugoročnoj sigurnosnoj strategiji, što možemo očekivati od Američkih zračnih snaga? Možda nove zračne baze u regiji ili općenito u Europi u bliskoj budućnosti?

“Jedan od glavnih fokusa zapovjednika Američkih zračnih snaga u Europi jest povezivanje više baza diljem europskog prostora djelovanja. Posrijedi je operativna koncepcija učinkovitog borbenog zrakoplovstva. Kad govorimo o Hrvatskoj, regionalne zračne baze donose velike prednosti zbog sposobnosti da se NATO-ovi zrakoplovi rasporede u različite zračne baze kako bi se pokrilo veće područje, sačuvala sposobnost djelovanja i realizirala borbena moć. Država poput Hrvatske u tome ima velike sposobnosti”, rekao je Semmel.

“Uloga Hrvatske nesumnjivo jača, osobito u ovoj regiji”

rhunac vježbi bit će zajednička multinacionalna demonstracija bojevim streljivom Hrvatski bedem 1991.-2021. Njome se obilježava i 30. obljetnica ustroja hrvatskih Oružanih snaga. Kakva je vaša profesionalna procjena njihovih sposobnosti? Možemo li reci da se uloga Hrvatske kao saveznika u NATO-u razvija?

“Da, uloga Hrvatske nesumnjivo jača, osobito u ovoj regiji, u jugoistočnoj Europi. Nadajmo se da će imati novu interoperabilnu opremu u NATO-u. Hrvatska je već sad izrazito predana misiji NATO-a. Bila je vrlo aktivno uključena u NATO-ove operacije u Afganistanu i na drugim mjestima diljem svijeta, što je od presudne važnosti”, kaže Semmel.

Hrvatska je u zadnjoj fazi odabira borbenih zrakoplova. Što ako francuski zrakoplovi dobiju prednost pred američkima? Može li to ikako oslabiti ili ugroziti strateško partnerstvo između SAD-a i Hrvatske?

“Ne, mislim da će odnos između SAD-a i Hrvatske ostati čvrst ma kakav bio odabir. Sjedinjene Države podupiru svaki izbor Hrvatske. Podupiru i interoperabilnost te platforme s NATO-ovim platformama i s misijom NATO-a”, rekao je general bojnik Greg Semmel.

Bild.ba/https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori