RAGUŽ: Riješenje za Izraelsko-palestinski sukob isto je kao i za BiH

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

O političkom seljenju izraelsko-palestinskog sukoba u BiH portal Bild.ba je razgovarao sa Slavenom Ragužom, predsjednikom Hrvatske Republikanske stranke.

Raguž je, govoreći o sukobu na Bliskom istoku, citirao Amosa Oza.

– Što se tiče trenutnog sukoba u Izraelu, citirao bih Amosa Oza koji je taj sukob nazvao „sukobom ispravnog s ispravnim“. Sigurno je da eskalacija tog sukoba politički odgovara vođama i s jedne i s druge strane, jednako kao što je istina kako je jedino dugotrajno rješenje tog sukoba, opet ću citirati Oza, „pravedan razvod braka, gdje bi se stvorile dvije države u grubo podijeljene sukladno demografskom stvarnošću“ – rekao je Raguž za Bild.ba.

Problem je, smatra on, i financijski.

– Naravno, to bi značilo nagodbu, ustupke s obje strane i značilo bi da bi svi oni koji desetljećima politički i financijski profitiraju od sukoba i generiranja sukoba morali naći druge izvore egzistencije – istaknuo je.

Iskorištavanje ovog sukoba u BiH za dnevnopolitičke svrhe je po njegovom mišljenju folklorističko.

– Folklorističko iskorištavanje ovog sukoba u BiH isticanjem zastava Izraela i seljakanjem iste palestinske zastave po spomenicima kulture nije nimalo slučajno, jer epistemološki gledano, mnogo je sličnosti između političke situacije u BiH i one u Izraelu i Palestini – ističe predsjednik HRS-a.

Tu, dodaje on, postoje i neke sličnosti s originalnim izraelsko-palestinskim sukobom.

– I kod nas imate prisilan zajednički život, konstantno sukobljavanje „ispravnog s ispravnim“, upiranje prstom jednog u drugoga licitirajući tko ima veće emocionalno, nasljedno, političko i svako drugo pravo na ovu zemlju – rekao je Raguž za Bild.ba.

I za BiH je, dodaje Raguž, jedino dugoročno rješenje “pravedan razvod braka”.

– No, dvije su stvari slične kod nas i kod njih. Prva je činjenica da je i za BiH jedino dugoročno rješenje pravedan razvod braka, odnosno administrativno uređenje koje će poštovati kulturnu i demografsku realnost ove zemlje – ocijenio je.

Postoji još jedno rješenje, smatra, ali ga političke elite ne žele implementirati u praksi.

– Druga je da političke elite vrlo dobro znaju kako je to jedino rješenje, ali ga ne žele implementirati u praksi, odnosno, sami spomen istog im predstavlja uvredu, jer svi oni više nego dobro egzistiraju generirajući sukobe i konstantno hineći potragu za rješavanjem istih – zaključio je.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori