OBESHRABRUJUĆI POČETAK Članovi interresorne radne skupine za izmjene Izbornog zakona nisu usvojili Poslovnik o radu

Vrijeme:2 min, 38 sec

 

 

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine potrošili su danas gotovo pet sati uz jednosatnu pauzu pokušavajući usuglasiti Poslovnik o radu koji bi trebao definirati budući rad tijela zaduženog za postizanje konsenzusa oko jednog od ključnih prioriteta koji su pred BiH.

Međutim, članovi grupe nisu uspjeli postići suglasnost oko jednog od članova predloženog Poslovnika koji se odnosi na načine glasanja u tom tijelu, a dio rasprave potrošen je i na usuglašavanje potrebe omogućavanja eksperata međunarodnih organizacija da ponude svoju pomoć.

Interresorna radna grupa ima 14 članova, tri su iz Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, osam ih je iz Zastupničkog doma PSBiH, a tri su predstavnika Vijeća ministara BiH.

Budući da je veliki broj članova Interresorne radne grupe iznio svoje prijedloge dogovoreno je da će se o članu 21 koji precizira glasanje izjašnjavati na narednoj sjednici kada se objedine svi prijedlozi.

Usvojen je međutim prijedlog dopredsjedavajućeg Interresorne radne grupe Sredoja Novića (SNSD) da se zatraži imenovanje zamjenskih članova u toj grupi kako bi se osigurala efikasnost rada te je podržano da Interresorna radna grupa zasjeda srijedom i da se tim danima ne zakazuju sjednice drugih parlamentarnih tijela.

Burnu raspravu izazvao je i prijedlog pristigao od Europske unije da u radu Interresorne radne grupe stručnu pomoć pruže predstavnici Venecijanske komisije Vijeća Europe, Europske komisije i OSSE-a, a odlučeno je da se ostavi mogućnost da radna grupa posebnom odlukom može dozvoliti učešće i drugim međunarodnim stručnjacima.

Branislav Borenović (PDP) tražio je da se u pružanje stručne pomoći uključi i Središnje izborno povjerenstvo BiH, čemu se usprotivila Borjana Krišto (HDZ) ističući da je Parlamentarna skupština ta koja bira članove SIP-a i koja donosi izborno zakonodavstvo.

Krišto i Nović predložili su da radna grupa odlučuje hoće li sjednice biti snimane, a jedan od prijedloga bio je i da se medijima omogući praćenje sjednica samo ukoliko takvu odluku donese Interresorna radna grupa, navodeći da su i sjednice Vijeća ministara zatvorene za javnost.

– Radimo na način da dajemo izjave i objavljujemo priopćenja – kazala je Krišto, ocjenjujući da postoje zloupotrebe medija te je dodala da se u medijima plasiraju informacije prije nego se sastanak završi, a kaže i da se ponekad pita je li uopće bila na sjednici s drugim sudionicima nakon izvještaja medija.

Član Interresorne radne grupe Saša Magazinović (SDP) naglasio je da nikako ne može podržati prijedlog kojim bi se onemogućilo snimanje i prisustvo medija jer je to u potpunosti u suprotnosti s onim što od BiH traži Europska komisija, a to je transparentnost u radu.

Predsjedavajuća Radne grupe Alma Čolo (SDA) također kazala da je za nju neprihvatljivo da netko radno tijelo odlučuje o tome jer nema problem s tim da se sjednice snimaju i da im predstavnici medija prisustvuju, dodajući da Interresorna radna grupa nema što kriti.

Prijedlog Krišto nije prihvaćen većinom glasova iako su za njega glasali predstavnici HDZ-a i SNSD-a.

Naredna sjednica zakazana je za iduću srijedu do kada bi se trebale usuglasiti nejasnoće oko Poslovnika koji bi na kraju trebao i biti usvojen, a nakon toga, izražena je i danas nada, trebalo bi se krenuti u izmjene izbornog zakonodavstva.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori