SVETAC DANA “Sveti Irenej Srijemski”

Vrijeme:1 min, 21 sec

Biskup, zaštitnik Srijema.

06.05.2021.

Danas slavimo svetog Ireneja, biskupa Sirmija (Srijemske Mitrovice).

Irenej je jedini srijemski mučenik kojega izrijekom spominju svi martiroloziji. O njemu njaviše doznajemo iz njegovih Acta, koje na hrvatski predvodimo kao Djela, a radi se zapravo o opisima mučeništva određenog sveca ili više njih.

Irenej je živio u vrijem careva Dioklecijana i Maksimijana, a za upravitelja pokrajine Panonije Druge ili Srijemske Proba. Djela navode da je još kao mladić postao biskupom Sirmija, današnje Srijemske Mitrovice, važnog grada i metropolitanskog središta Panonije. Bio je oženjen i imao je djecu. Upravitelj Prob dao ga je uhititi i baciti u tamnicu, odakle je izveden na ispitivanje. Pokušali su ga nagovoriti da se odrekne vjere i žrtvuje idolima, ali je Irenej to odlučno odbijao učiniti. Nije pomogao ni plač njegovih roditelja, supruge ni djecae, pomoću kojih su ga mučitelji htjeli pokolebati. Vidjevši Irenejevu ustrajnost, Prob ga je dao mučiti te je osuđen na smrt. Doveli su ga na Bosutski most i htjeli ga baciti u rijeku Savu, ali je Irenej zamolio da ga najprije ubiju, što su mučitelji i učinili, te su mu odrubili glavu i bacili ga u rijeku na današnji dan 304 godine. Neki izvori kao datume njegova mučeništva spominju i 26. ožujka i 23. kolovoza. Prije smrti Irenej je molio za povjereni mu narod. Pokopan je u njemu posvećenoj bazilici izvan zidina Sirmija.

U ikonografiji ga prikazuju kao biskupa metropolita s knjigom i perom ili kao mladića koji gol do pojasa kleči iščekujući smaknuće, ruku uzdignutih u molitvu. Irenej je inače ime grčkog porijekla, i znači „onaj koji je miroljubiv“, „miran“ ili „Mirko“.

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)