SVETAC DANA “Sveti Petar Chanel”

Vrijeme:1 min, 27 sec

Misionar i mučenik.

28.04.2021.

Danas slavimo svetog Petra Chanela, francuskog svećenika i prvog mučenika Južnih mora.

Petar je rođen 1803. godine u mjestu Clet u Francuskoj. Zbog njegove inteligencije i pobožnosti zarana ga je uočio mjesni svećenik, koji se pobrinuo za njegovo osnovno obrazovanje. Ušavši poslije u sjemenište, mladi Petar ubrzo je svojim karakterom osvojio srca i kolega i poglavara. Nakon ređenja, poslan je u zabačenu župu, koju je u tri godine posve oživio. Htijući biti misonarom, 1831. stupa u novoosnovanu Družbu Marijinu (Maristi), čija je karizma bila misionarsko djelovanje.

Međutim, nije odmah otišao u misije, jer je preko svoje volje određen za poglavara sjemeništa rodne biskupije te je na tom mjestu ostao punih šest godina, obavljajući povjerenu mu službu s krajnjim marom. Maristima su kao područje misijskog djelovanja 1836. povjereni Novi Hebridi na Tihom oceanu, te je Petar određen poglavarom male skupine redovnika koja se onamo zaputila propovijedati evanđelje. Stigavši na odredište nakon naporna deseteromjesečnog putovanja, skupina se podjelila, pa je Petar zajedno sa jednim subratom Englezom otišao na otok Futuna. Isprva su ih poganski kralj i njegov narod srdačno primili.

Misionari su uskoro naučili lokalni jezik i stekli povjerenje stanovnika. Kralj, koji je ujedno bio i vjerski poglavar, postao je ljubomoran i uplašio se gubitka svojih povlastica. Kad je ut to i kraljev sin izrazio želju za krštenjem, kralj se rasrdio te je poslao skupinu ratnika da misionarima odrube glave. Na današnji dan 1841. Petra su tako zarobili i na smrt zatukli toljagama. U roku od pet mjeseci od njegove smrti cijeli je otok postao kršćanskim. Tijelo mu je najprije preneseno u Francusku, ali je poslije vraćeno na Futunu. Blaženim je proglašen 1889. a svetim 1954. Smatra se prvomučenikom i zaštitnikom Oceanije.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)