Bošnjački oporbeni “Bh blok” pronašao “smokvin list” za svoj projekat ponovne majorizacije Hrvata u FBiH

Vrijeme:2 min, 47 sec

 

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić izjavio je kako bošnjački oporbeni blok “BH blok”, kojeg uz njegovu stranku čine još Narod i pravda, SDA-ovog disidenta Elmedina Konakovića i Naše stranka Peđe Kojovića razgovara sa oporbenim strankama iz Republike Srpske SDS-om i PDP-om o preuzimanju vlasti na razini BiH nakon izbora 2022.

Nikšić je, gostujući u emisiji sarajevske Face televizije kazao kako “BH Blok” ima i hrvatsku komponentu, jer im je partner “Hrvatska stranka” Krešimira Zubaka i Bože Skopljakovića. Riječ je o stranci koja nema ni jednog zastupnika ni u Parlamentu BiH, ni u parlamentima entiteta, niti u županijskim skupštinama, piše Hrvatski Medijski Servis.

 

 

Podsjetimo, ranije je čelnik Naše stranke Peđa Kojović izjavio kako je cilj “BH Bloka”, nakon sljedećih izbora formirati vlast na razini BiH i Federaciji BiH bez nacionalnih stranaka SNSD-a, SDA i HDZ BiH. Bošnjačka oporbena trojka vjeruje kako će njihovi budući partneri SDS i PDP srušiti Dodika s vlasti u RS, dok bi oni SDP pobijedili na izborima, a HDZ eliminirati iz vlasti bez obzira na izborni rezultat te stranke među hrvatskim biračima.

-Cilj je osvojiti 6 pozicija u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije, što bi nam omogućilo da izaberemo predsjednika i dva dopredsjednika FBiH, te federalnu vladu nakon sljedežih parlamentarnih izbora, kazao je nedavno čelnik Naše stranke Peđa Kojović.

Isto to najavljuje i vladajuća bošnjačka SDA-a sa svojim satelitom Komšićevim DF-om, koji namjeravaju “skinuti okove”, kako bi vlast u FBiH preuzela “demokratsja (čitaj bošnjačka) većina.

Izjavom kako BH blok ima i hrvatsku komponentu u minornoj neparlamentarnoj “Hrvatskoj stranci”, Nikšić je neizravno priznao kako SDP, NiP i Naša stranka nisu multietnički, već bošnjački blok, te da im HS treba kao smokvin list za novu majorizaciju Hrvata u Federaciji BiH.

Podsjetimo, SDP BiH je u dva navrata formirao vlast u Federaciji- bez stranaka koje su dobile apsolutnu podršku hrvatskih birača izašlih na izbore. Prvi put 2001. nakon Petritschevih amandmana, kojima je izvršena diverzija na Washingtonski sporazum kako bi se oslabili mehanizmi zaštite konstitutivnosti Hrvata. Kroz nametnute izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH, tada je omogućeno da se iz većinski bošnjačkih županija jedna trećina(6) Hrvata izabranih bošnjačkim glasovima delegira u Hrvatski klub Federalnog doma naroda, što je po oktroiranim izmjenama Izbornog zakona bilo dovoljno da se formira kompletna izvršna vlast u FBiH, bez predstavnika hrvatskog naroda.

U tadašnjoj federalnoj vlasti nazvanoj “Alijansa za promjene”, podsjetimo, sudjelovala je Nova hrvatska inicijativa (HNI) Krešimira Zubaka, te Hrvatska seljačka stranka (HSS BiH), koja nema veze s današnjim HSS-om. Obje te stranke poražene su na izborima.

SDP BiH predvodio je projekt majorizacije Hrvata i deset godina kasnije, nakon izbora 2011. kada je sa SDA formirao vlast u Federaciji BiH pod nazivom “Platforma za promjene” s kriminalnom organizacijom Jerke Lijanovića “Radom za boljitak” i proustaškim HSP-om, koji su također doživjele izborni debakl, dok je iz vlasti isključena koalicija HDZ BiH- HDZ 1990., za koju je na glasovalo blizu 90 posto birača hrvatske nacionalnosti izašli na izbore.

Stranke s hrvatskim predznakom koje su bile smokvin list bošnjačke vlasti u FBiH u dva mandatna razdoblja imale su, međutim, bar nekolicinu zastupnika u Federalnom parlamentu za razliku od Skopljakovićeve Hrvatske stranke koja je, unatoč, silnom publicitetu koji dobiva u sarajevskim medijima i dalje izvanparlamentarna.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)