PRVI SLUČAJ U EUROPI: Danska trajno prestaje cijepiti AstraZenecom

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Danska će u potpunosti prestati s primjenom cjepiva AstraZenece protiv covida-19 zbog moguće uzročno-posljedične veze između tog cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka, piše danas više danskih medija koji se pozivaju na neimenovane izvore. Danska je prva europska zemlja koja je donijela odluku o trajnom prestanku cijepljenja AstraZenecom.

Zbog odluke o prestanku korištenja tog cjepiva program cijepljenja u Danskoj kasnit će nekoliko tjedana, javila je televizija TV 2.

EMA kaže da je rizik umiranja od covida “daleko veći” od rizika umiranja zbog rijetkih nuspojava.

Europska agencija za lijekove (EMA) je prošli tjedan objavila da je utvrđena moguća veza između spomenutog cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka u rijetkim slučajevima, ali da je rizik umiranja od covida-19 “daleko veći” nego rizik od umiranja zbog rijetkih nuspojava lijeka.

Danska je 11. ožujka privremeno obustavila cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv covida-19 nakon izvješća o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka, od kojih je tada jedan bio zabilježen u zemlji.

Također je stavila “na čekanje” i cjepivo proizvođača Johnson&Johnson zbog istog razloga.

Kolika je korist od AstraZenece, a koliki rizik?

Index je nedavno objavio opširan članak o koristi, odnosno rizicima cijepljenja AstraZenecom.

> Kolika je korist od AstraZenece, a koliki rizik? Ovo su tablice po dobi i izloženosti

Podsjetimo, i Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Europska agencija za lijekove su u više navrata ponovili da su koristi od cijepljenja AstraZenecom veće od rizika.

Nepovjerenje je razumljivo kada se u obzir uzme činjenica da ljudi računaju da bi, ako malo pričekaju, mogli dobiti neko drugo cjepivo koje za sada nije povezano s tako opasnim nuspojavama. Čini se da je u takvoj situaciji čekanje logičan odabir. No je li to stvarno tako?

Za odgovor na ovo pitanje važno je stvari staviti u barem nekakvu perspektivu. To nije lako učiniti na znanstveno pouzdan način potpuno oslobođen svih spekulacija. Primjerice, teško je procijeniti kolika je vjerojatnost da ćete se, čekajući cjepivo koje doživljavate sigurnijim, baš vi zaraziti. To dijelom ovisi o vašem pridržavanju epidemioloških mjera, o vašoj profesiji, o korištenju javnog prijevoza itd., a dijelom o slučajnim okolnostima. Također, teško je procijeniti koliki je točno rizik teških posljedica i smrti za svaku pojedinu osobu. To ovisi o spolu, dobi, podliježućim bolestima i drugim rizicima.

S druge strane, ljudima je teško prihvatiti suhoparnu frazu po kojoj su “koristi veće od rizika”, iz koje ne mogu dobiti ni predodžbe o argumentima za i protiv.

Zato smo objavili tablice iz kojih se jasno vide koristi, odnosno rizici od cijepljenja AstraZenecom.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)