AMERIČKI PREDSJEDNIK BIDEN: Povlačenje naše vojske iz Afganistana počinje 1. svibnja

Vrijeme:1 min, 12 sec

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u srijedu da će se američke snage početi povlačiti iz Afganistana 1. svibnja a proces će biti završen do 11. rujna ove godine, kada se obilježava dvadeset godina od napada za tornjeve blizance u New Yorku.

“Naše snage kao i snage saveznika NATO-a i operativnih partnera izaći će iz Afganistana prije obilježavanja 20. obljetnice užasnog napada 11. rujna”, rekao je.

Biden je, također, istaknuo da je on četvrti predsjednik SAD za vrijeme kojega su američki vojnici u Afganistanu i da neće tu odgovornost prenijeti na petoga.

“Vrijeme je da okončamo najduži američki rat. Vrijeme je da se američke trupe vrate kući”, istaknuo je.

SAD je ispunio cilj da Afganistan više ne služi kao baza za napade na Ameriku, rekao je Biden.

“Mislim da naša nazočnost u Afganistanu mora biti usredotočena na razlog zbog kojem smo tamo inicijalno otišli: osigurati da Afganistan ne služi kao baza da bi se ponovno napala naša zemlja. To smo napravili. Ispunili smo taj cilj”, istaknuo je američki predsjednik.

Joe Biden je zatražio od talibana da budu predani antiterorizmu, a od Pakistana da učini više kako bi pomogao Afganistanu.

“Držimo talibane odgovornima.. da ne omoguće nijednom teroristu da zaprijeti SAD ili saveznicima s afganistanskog teritorija”, rekao je.

Prije toga, Biden je razgovarao s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem i obojica su izrazila predanost snažnom bilateralnom partnerstvu nakon odlaska američkih vojnika, objavila je Bijela kuća.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori