Bošnjačkoj javnosti se ovo neće dopasti: Sattler tvrdi da su potrebne izmjene Izbornog zakona BiH

Vrijeme:59 sec

Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler izjavio je danas da BiH ne može sebi dozvoliti da u idući izborni ciklus uđe sa sadašnjim izbornim sistemom.

Na otvaranju centralne online konferencije Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom“ o izbornoj reformi 2021., Sattler je naveo da je reforma izbornog sistema također među prioritetima koje je Europska komisija postavila pred BiH.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson istaknuo je da je neophodno eliminirati diskriminaciju u izbornom procesu, provesti reformu izbornog zakona, kao i tehničke i zakonske promjene za osiguranje integriteta izbora.

Dodao je da je ova neizborna godina prilika za BiH da omogući svim građanima da budu izabrani i da ta prilika ne smije biti propuštena.

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorica Kathleen Kavalec naglasila je da sadašnji izborni sistem ostavlja previše mjesta za greške, neregularnosti i zloupotrebe, što rezultira nepovjerenjem javnosti u mnoge elemente izbornog procesa.

Koaliciju za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” čini šest organizacija civilnog društva koju financira Europska unija kako bi poboljšala izborno zakonodavstvo u BiH. Koalicija omogućava aktivno sudjelovanje građana u praćenju izbora.

Bild.ba/https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo