KACILA: Neka se cjepi gdje tko može, ovo je rasulo

Vrijeme:2 min, 8 sec

Prof. dr. Mirsad Kacila napustio je današnju sjednicu “Ad hoc tima” za pregovore s proizvođačima cjepiva ili ovlaštenim zastupnicima o provedenim pregovorima kojoj je u Sarajevu putem videolinka nazaočio i federalni premijer, Fadil Novalić.

Sjednica, čije smo održavanje najavili jutros, sazvana je nakon cjelokupne dramatične situacije s nabavkom cjepiva za Federaciju BiH i činjenicom da nisu potpisani ugovori s dobavljačima do krajnjeg roka koji je istekao danas u 10 sati.

Uradili puno posla

Nakon što je potvrđeno da su izabrani dobavljači MGM Farm Kakanj i Krajina Group iz Banje Luke zatražili dodatnih 48 sati za dostavljanje neophodne dokumentacije, u međuvremenu su se pojavile nove tri kompanije zainteresirane za nabavku cjepiva te se na sjednici Ad hoc tima pokušalo iznaći rješenje situacije.

– Insistiralo se na nečemu što nema osnove. Nisu se stekli uvjeti za dalji rad u procesu nabavke cjepiva i ja nisam želio biti dio te priče, a moje kolege iz Tima, naravno, imaju pravo na to i neka nastave raditi onako kako misle da trebaju. Meni je, zaista, impozantna neprofesionalnost onih koji trebaju biti vođe i onih koji trebaju upravljati sustavom, a koji se u zadnjih pola godine ponašaju kao da ne postoje, kazao je prof. dr. Kacila za “Avaz”.

Istaknuo je da je “Ad hoc tim” koji je formiran kako bi Vladi FBiH i Zavodu za javno zdravstvo pomogao u procesu nabavke cjepiva, svojom ulogom u samo dva dana uradio jako puno posla i to, kako je naveo, mnogo više nego je sama Vlada FBiH uradila u zadnjih pola godine.

Nemogućnost adekvatne reakcije

– Cijeli proces smo završili i prepustili odluku Vladi F BiH. Međutim, ta odluka se u ekstremno brzom roku zakomplicirala. Na uvjetovanja ne želim pristajati, jer sam insistirao na tome da se, najprije, pribavi potrebna dokumentacija, a potom da se krene u proces nabavke, rekao nam je on.

Prof. Kacila je, na kraju, uputio poruku građanima:

– Tko god može i gdje god može neka se cjepi. Jer, čekajući uvaženu gospodu da nešto naprave, bojim se da to neće dočekati. Zbog načina na koji rade i kako rade, stičem dojam ili da ne znaju ili ne žele biti uključeni u proces 24 sata dnevno, onako, kako to u drugim državama čine predsjednici vlada, koji izravno komuniciraju sa subjektima koji se bave proizvodnjom cjepiva.

Nažalost, mi nemamo tu mogućnost, jer naše vodeće glave, jednostavno, pokušavaju da im netko drugi završi posao. Ovo je jedno rasulo i nemogućnost da se adekvatno reagira, da se povuku promptni i izravni potezi, a samo s jednim ciljem – zaštite stanovništva Federacije BiH, kazao je.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)