SAD više neće vojno intervenirati u drugim zemljama, izuzev…

0

 

Američki državni tajnik Antony Blinken je, govoreći o vanjskopolitičkim prioritetima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), poručio da njegova zemlja više neće poduzimati skupe vojne intervencije u drugim zemljama u ime demokracije, niti pokušavati vojnom snagom zamijeniti autoritarne režime, prenosi Anadolija.

Blinken je na konferenciji za novinare u State Departmentu priopćio vanjskopolitičke prioritete administracije Joea Bidena.

Objašnjavajući da je jedan od prioriteta borba protiv epidemije koronavirusa (Covid-19), odnosno globalna zdravstvena sigurnost, Blinken je rekao kako su među prioritetima i preokret globalne ekonomske recesije i ponovno oživljavanje demokracije.

SAD će promovirati demokraciju na globalnom nivou, rekao je Blinken, te dodao: “Ali nećemo pokušavati vratiti demokraciju skupim vojnim intervencijama ili pokušajima nasilnog rušenja autoritarnih režima. U prošlosti smo koristili ove taktike. Međutim, unatoč dobroj namjeri, nisu uspjeli. Dali su lošu reputaciju za ponovno oživljavanje demokracije i narušili povjerenje u američki narod. Mi ćemo drugačije raditi.”

Naglasio je da će Biden dati prioritet diplomaciji nad vojnom moći. Prema riječima Blinkena, SAD je naučio teške lekcije iz ratova i američki narod je umoran od dugotrajnih američkih intervencija.

Blinken je pojasnio kako vojna sila igra ograničenu ulogu u izgradnji trajnog mira, posebno nakon intervencija u Afganistanu i na Bliskom istoku.

“Kada u budućnosti budemo trebali koristiti vojnu silu, to ćemo činiti samo ako su naši ciljevi i misije jasni i ostvarivi, u skladu s našim vrijednostima, zakonima i uz pristanak američkog naroda. I to ćemo raditi zajedno s diplomacijom”, rekao je Blinken.

Govoreći o odnosima SAD-a i Kine, Blinken je ocijenio kineske odnose sa SAD-om kao “najveći geopolitički test 21. stoljeća”.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara