SATTLER: U ovoj godini provesti presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

Šef Delegacije Europske unije u BiH Jahann Sattler kazao je u intervju “Nezavisnim novinama” kako je presuda Europskog suda za ljudska prava i presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, kojom se nalaže izmjena Izbornog zakona kako bi se omogužio izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda dvije od tri stvari na kojima će njegov insistirati u ovoj godini, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-“Mostar dva” sporazum je dobra polazna osnova. Onda, presude Europskog suda za ljudska prava. Predugo smo zaglavljeni. Imamo odluke Ustavnog suda, poput slučaja “Ljubić”. Onda, integritet izbora. Preporuke ODIHR-a se nastavljaju gomilati. Htio bih dodati nekoliko ključnih preporuka iz Mišljenja Europske komisije, posebno kad je u pitanju funkcionalnost. Ako bismo barem dio ovoga uspjeli ostvariti, ja ću biti zadovoljan, kazao je Sattler.

Dodao je kako ima puno stvari koje se trebaju riješiti u ovoj godini.

– Mišljenje Europske komisije je na stolu već dvije godine. Riješili smo Mostar i nekoliko manjih stvari. Moramo uraditi mnogo, mnogo više i brže. Vi morate usvojiti na tisuće pravnih akata. Veoma smo blizu napretku u vezi sa zakonom o javnim nabavkama. To nam treba. To je vrsta zamaha koji daje rezultate, kazao je Satttler.

Napomenuo je kako u Mišljenju Europske komisije, među 14 ključnih prioriteta da bi BiH dobila status kandidata je i gašenje OHR-a.

-Prisustvo OHR-a je nekompatibilno s članstvom BiH u EU i zato moramo težiti njegovom postupnom gašenju. EU je u tome jasna, kazao je Šef Delegacije Europske unije u BiH Jahann Sattler u intervju “Nezavisnim novinama”.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)