Palmer poručio Izetbegoviću da se, uz presudu Suda u Strasborgu, mora implementirati i presuda Ustavnog suda BiH

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović razgovarao je danas s Matthewom Palmerom, zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država i specijalnim izaslanikom State Departmenta za Balkan, priopćeno je iz SDA, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Izetbegović i Palmer su u telefononskom razgovoru zajednički ocijenili da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ubrzao europski i NATO put Bosne i Hercegovine. Predsjednik SDA istaknuo je kako se s dolaskom nove američke administracije očekuje i pojačano prisustvo SAD, te njihova podrška reformskim i integracijskim procesima.

Tema razgovora bila je i završetak izbornog procesa u Mostaru, a sugovornici su se saglasili da potrebno bez odlaganja pristupiti rješavanju nagomilanih problema u ovom gradu. Palmer je izrazio očekivanje da će se uskoro nastaviti razgovori SDA i HDZ-a o implementaciji političkog dijela Mostarskog sporazuma, koji se odnosi na reforme Izbornog zakona i provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Podsjetimo, sporazumom, kojeg su u lipnju, u nazočnosti međunarodnih dužnosnika u Mostaru potpisali predsjednici HDZ BiH i SDA , Čović i Izetbegović obvezali su se da će predložiti zajedfničko riješenje kojim se osigurava provedba presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić- Finci, Pilav i Zornić, ali i Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić koja nalaže da se osigura izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u Federalni dom naroda i Predsjedništvo BiH.

Izetbegović je naglasio da su SDA i HDZ sporazumom utvrdile principe koji podrazumijevaju balans između građanskog i etničkog, ali neće moći same kreirati konačno rješenje. Istaknuo je da je s obzirom na kompleksnost ovog problema potrebno snažnije uključivanje predstavnika svih parlamentarnih stranaka, predstavnika EU i SAD, ali i nevladinog sektora, te domaćih i stranih pravnih eksperata, kako bi se došlo do rješenja u skladu s europskim standardima, navodi se u priopćenju SDA.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo