Koliko i kakve demokacije?

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

 

Slavica Lukić napisala je da se, prema analičko-istraživačkom odjelu Economist grupe, nakladnika lista “The Economist”, među 165 zemalja Hrvatska nalazi s Ganom na 59. mjestu na rang-listi demokratičnosti i da je od država članica EU-a samo Rumunjska lošije pozicionirana, na 62. mjestu.

https://www.presscut.hr/Web%20Sharing%20ZON/02-2021/04-02 2021/Jutarnji%20list/Presscut_19470007.pdf

Zanimljivo je da ostali mediji nisu prenijeli pokazatelje iz tog istraživanja, stoga  moramo biti zahvalni i autorici i “Jutarnjem” što bdiju nad našom demokracijom kao što vjerska policija u Saudijskoj Arabiji bdije nad  provođenjem šerijatskog zakona. No, i bez Slavice i bez „Jutarnjeg“ mi znamo da nam je demokracija slaba jer to osjećamo na vlastitoj koži, ponajviše zahvaljući njihovim istomišljenicima. Nećemo elaboritrati što je demokracija u teoretskom i praktičnom smislu, dovoljno je reći da su „za demokraciju potrebni demokrati“. 

Najveća zaprjeka našoj demokraciji jesu navike i kadrovi koje smo naslijedili iz jugoslavenske-komunističke diktature. A trenutna opasnost za našu slabašnu demokraciju umotana je poput mine u prijedlog vladajućih o elektroničkim medijima (ZEM), koji će po svemu sudeći poslužiti kao alat za ušutkavanje i kažnjavanje neistomišljenika i nametanje nastranih stvari koje su u skladu s globalističkim diktatima, ali ne i prirodnim zakonima. Dakle, poslužit će za uvođenje novog verbalnog delikta i promicanje nove totalitarne ideologije. 

Ako ćemo u zamjenu za neke sitne privilegije ili lažne sigurnosti šutjeti, strahovati, bojati se dignuti glas protiv svega onoga što onemogućuje našu demokraciju i našu slobodu, za koju su se mnogi žrtvovali, onda ih nismo zavrijedili.  

Franjo kard. Kuharić već je 1990. upozoravao: “Nemojmo se zavaravati, demokracija još nije obraćenje, demokracija je politički sistem slobodnog organiziranja stranaka, slobodnog iznošenja programa, ali to još nije obraćenje! Crkva poziva na obraćenje jer i u demokraciji možemo ostati pokvareni kao i u totalitarizmu.” (MI XVI/1990., 1-2, str. 2-3).

Kakav je hrvatski narod, takva će mu biti i demokracija, a imat će onoliko i onakve demokracije koliko je je i kakve je je  izborio.

(MO)/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)