ŠTO ĆE SCHMIDT URADITI U BiH? Real politika i bajke olinjalih tezgaroša

Vrijeme:5 min, 26 sec

 

Christian Schmidt, kandidat Njemačke za novog visokog predstavnika u BiH.
Ima li smisla medijski angažirati “tezgaroše” bivše predsjednike, bivše visoke predstavnike da pričaju ono što vi i vaša javnost želite čuti? Možda bi obmanjivanja javnosti i imalo nekog smisla, kada se u javnom prostoru, ne bi pojavljivali drugi koji sve te obmane ne bi razbijali “kao beba zvečku”.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Nema, naime, dana da se jedan od dvojice đuturuma, odavno bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić, ili starac, u četvrtoj životnoj dobi, također bivši visoki predstavnik Schwartz Schilling ne pojavi u nekom od sarajevskih medija s bajkama za laku noć. Priča počinje stereotipnim tvrdnjama, uklopljenim u bošnjačku političku matricu: Hrvatska i Srbija, svakodnevno, rade na podjeli i razbijanju Bosne i Hercegovine, a taj njihov plan u djelo provode Dodik i Čović. A završava happy endom; a onda, jednog lijepog dana, na čelo Amerike dođe Biden, “naš čovjek”, kojeg od milja u Sarajevu samo što ne zovu Bajro.

Sarajevski snovi

Nakon što procjepi sto milijuna Amerikanaca, ponovo ujedini razjedinjene Amerikance, pomiri Ameriku s Europom, sjedne i kaže: E, sad dolazi na red Bosna. Upita on, a koga će drugog nego svog prijatelja Harisa; što “Bosanci” točno žele, da mu što preciznije, što otvorenije kaže. Je li to građanska BiH? Jeste. Da se uvedu sankcije Dodiku i Čoviću? To. Po mogućnosti da ih se strpa u zatvor? Može i to, zlu ne trebalo. Da se ukinu entiteti i kantoni? Idu entiteti i kantoni. Kako sve to provesti?, pita potom američki, a naš, predsjednik. Preko visokog predstavnika, odgovara Haris. I Reuf se složi. Dabome. I akademik Slavo, ako se njega pita. A dvojica staraca potvrdiše. Onda Biden, Bajro od milja, popiše sve bošnjačke želje. Provjeri je li to to što mu je starac Stipe u pismu napisao. Jeste. I objavi ih preko visokog predstavnika u Službenom glasniku BiH. I? Nema dalje. Tko se pobuni, ne ginu mu sankcije. A ni zatvor.

Bild i Petritsch- rasprišili iluzije

No, problem nastaje kada se pojave, također, bivši visoki predstavnici, bivši diplomati koji nemaju ugovorene tezge. I ispričaju posve drugačiju priču. Kako uloga novog visokog predstavnika Christiana Schmidta neće biti ispunjavanje sarajevskih snova, već nešto posve drugo.

– Vrijeme bonskih ovlasti je prošlo. Treba smanjiti ulogu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, i njegovu ulogu prebaciti na specijalnog predstavnika Europske unije, izjavi ovih dana prvi visoki predstavnik u BiH Carl Bildt za BHRT. Kao grom iz vedra neba odjeknula je Bildtova izjava. Dočekana najgorim uvredama i pogrdama posjetitelja sarajevskih portala. Čak su tražili i hitnu smjenu novinara koji se usudio razgovarati s Bildtom. Kao kad je u bivšoj državi jedan komunistički dužnosnik uzviknuo: “Zaustavite Reuters!”.

Mimo kontrole u sarajevski medijski prostor uletio je i još jedan bivši visoki predstavnik. Od Wolfganga Petritscha, koji je početkom stoljeća ispunjavao želje Sarajeva; proveo tenkovsku reviziju Hercegovačke banke i slabeći mehanizme zaštite konstitutivnosti Hrvata omogućio Bošnjacima, da u dva mandatna razdoblja, Federaciju BiH pretvore u vlastiti entitet, očekivalo se da ponovi Mesić- Schilingovu priču. Kad ono Petritsch reče isto što i Bildt:

-Ono što bi trebalo biti urađeno i što vjerujem da Schmidt i Nijemci razumiju jeste da trebate transformirati OHR u razdoblju od dvije-tri godine, zatvoriti ga i pune ovlasti dati Europskoj uniji, veli Austrijanac, koji nakon odlaska iz BiH nije, poput Schillinga, ugovorio angažman predavača-spavača na “Američkom univerzitetu” Ejuba Ganića u Sarajevu. Kakav propust. Baš šteta.

Da se u međuvremenu što šta promijenilo i da ovo nije 2000-ta, da su nastupile nove okolnosti, koje se iz Sarajeva očito ne vide dobro, potvrđuje i ova Petritschewa izjava:

– Postoje novi igrači u regiji. Kina, Rusija, arapske zaljevske zemlje. Ova situacija se mora prihvatiti kao nova i ono što je potrebno jeste snažno EU vodstvo. Ja znam da Europska unija nije djelovala dobro u prošlosti, ali sada sam puno uvjereniji da će se to dogoditi, uz podršku SAD, naravno, ali moramo naći novi način koji radi u BiH i tako da se može u konačnici priključiti EU”.

A kakav će u budućnosti biti američki pristup BiH, usklađen s europskim? Američki veleposlanik u BiH Eric Nelson, nije ostavio puno prostora za špekulacije. “SAD ostaju (što će reći i pod Bidenom) privržene Daytonskom sporazumu i BiH kao državi s dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, izjavio Nelson neki dan na sastanku s “razbijačem države” Dodikom. Zamisli Amerikanac pa govori o konstitutivnim narodima. I to baš sad. A građanska BiH? A ukidanje entiteta? Što je s tim?

I hajde ti sad budi pametan- tko od spomenutih priča bajke, a tko govori o onom što je realno da će se događati u skorijoj budućnosti u BiH?

Bajke i realnost

Na stranu ovo ciničnoretoričko pitanje. Činjenice govore da u Europi ne postoji ni jedna višenacionalna zemlja koja je uređena kao unitarna država. Sve funkcioniraju na principima federalizma, poput Belgije, Švicarske… Čak su i jednonacionalne države poput Njemačke, pa i Sjedinjenih države ustrojene kao federacije. Jednako tako ne postoji ni jedna višenacionalna država koju unitarizam i građanski koncept- jedan čovjek- jedan glas, nije razorio.

Je li onda realno vjerovati da je BiH moguća kao građanska država? Da je moguće ukinuti federalni koncept njenog uređenja i konstitutivnosti naroda, kao njezinog, prema presudi Ustavnog suda BiH po apelaciji Alije Izetbegovića, “nadkrovljujućeg ustavnog načela”- srušiti temelje kuće, a da kuća ostane čitava? I to suprotno volji dva od tri vlasnika te kuće- dva od tri konstituenta te države.

Zdrav razum govori da nije. Upravo suprotno onom što tvrde pripovjedači bajki o građanskoj BiH – jasno je da BiH može opstati isključivo na poštivanju načela federalizma i konstitutivnosti naroda, a da se njezina stabilnost može učvrstiti jedino transformacijom iz asimetrične u simetričnu federaciju, jer bi i po zakonima fizike tronacionalna BiH bila stabilnija kao tronožac, nego kao dvonožac.

Što će napraviti Schmidt?

No, kao što uloga novog visokog predstavnika Njemca Christiana Schmidta, neće biti da uz pomoć bonskih ovlasti ukida entitete i kantone i suprotno volji dva od tri konstitutivna naroda nameće građanski model, tako on neće imati mandat ni da otklanja tvorničku grešku u ustroju BiH, pa dvoentitesku preoblikuje u troentietsku federaciju.

Njegov će posao, sudeći po izjavama Bildta, Petritscha i ne samo njih, biti usmjeriti ju prema Europskoj uniji i, za dvije tri godine, zaključati sarajevsku Bijelu kuću- vodeći se onom da pacijenta ne možete držati sto godina na aparatima i pri tom trošiti milijarde eura i dolara bez ikakvih rezultata. Aparate u jednom momentu morate isključiti, kako bi pacijent mogao nastaviti samostalan život. A, ako za život nije sposoban- džaba ga je držati na aparatima.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)