Koja sve obilježja kažnjavati, čime se baviti?

Vrijeme:2 min, 4 sec

 

 

Židovska općina Zagreb priopćenjem koje je potpisao njezin predsjednik Ognjen Kraus izvijestila je kako je “održan sastanak predstavnika naroda žrtava NDH, antifašista i većine Klubova zastupnika u Saboru RH, kako vladajućih, tako i oporbenih stranaka”, i kako je “na sastanku jednoglasno zaključeno da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u saborsku proceduru zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških obilježja i znakovlja, nijekanja koncentracijskih logora smrti i veličanja ustaških zločina”. Na sastanku su bile opozicijske i vladajuća stranka te predstavnici Roma, Srba, Židova i antifašista, a nisu pozvani Domovinski pokret ni svi oni koji „a priori podržavaju ustaški pozdrav“, te nije bio ni Most – navodi se u obavijesti.

Zanimljivo da je to priopćenje stiglo isti dan u kojem je predsjednik Republike Zoran Milanović otkazao sudjelovanje u programu obilježavanja 28. obljetnice VRO „Maslenica ’93” u Zadru “nakon što je opaženo kako se među sudionicima svečanosti nalaze i osobe koje nose ustaška obilježja i pozdrav”. 

Zanimljiva je „koincidencija“ da se to dogodilo svega nekoliko dana nakon što je Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u javnu raspravu poslao prijedlog novog Protokola o postupanju u slučaju zločina iz mržnje, koji sadrži obveze, preporuke i smjernice radi suzbijanja takvih zločina koje proizlaze iz međunarodnih, europskih i nacionalnih dokumenata.

Bilo bi dobro da netko OZBILJAN sazove sastanak predstavnika žrtava SFRJ, rodoljuba i Kluba zastupnika u Saboru RH s kojeg bi se zatražilo da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u saborsku proceduru zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe jugoslavensko-komunističkih i velikosrpskih obilježja i znakovlja, nijekanja koncentracijskih logora smrti i veličanja komunističkih i velikosrpskih zločina, te da Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina ne zlorabi svoju ulogu. On naime proglašava zločinom iz mržnje samo ono što se ne uklapa u „antifašistički” mit. 

Bilo bi dobro da sudionici tog sastanka pođu od toga da su antifašistički mit i ustaški mit neistiniti kao i svaki mit i posve nesuvremeni, sa sviješću da ti mitovi uglavnom služe kao izgovor onima koji nemaju argumenta za hrvatske probleme, ili ih ti problemi uopće ne zanimaju, ili žele nametnuti nešto što je posvema strano hrvatskoj tradiciji. 

U Hrvatskoj danas nije ni po čemu ni ključno ni alarmantno pitanje fašizma ili antifašizma, koje nam se stalno nameće, nego je ključno pitanje kako ćemo Hrvatsku urediti da bude normalna nacionalna, građanska, pravna i socijalna država te dom za miran, siguran i perspektivan život svima koji u njoj prebivaju.

 

MO/Hrvatsko nebo