DO KRAJA SIJEČNJA MOŽETE RASKINUTI UGOVOR Telemach se grčevito bori na prijevaru zadržati korisnike

Vrijeme:4 min, 56 sec

 

 

Na tisuće nezadovoljnih korisnika pokušavalo je u međuvremenu raskinuti ugovore s  Telemachom jer smatraju da je kompanija prekršila odredbe potpisanom ugovora. Tvrtka je, čini se, svjesno obmanila korisnike prešućujući informaciju da Arena Sport kanala neće biti u ponudi od početka ove godine. Štoviše, Telemach nije izdao ni bilo kakvo priopćenje za javnost, niti je ponudio bilo kakvo objašnjenje zbog čega više u ponudi nema Arena Sport kanala.

Operater kabelske televizije Telemach BH grčevito se bori kako bi onemogućio korisnicima raskidanje ugovora, iako su institucije države BiH danas jasno kazale kako svi korisnici Telemacha mogu do kraja siječnja raskinuti ugovore koje imaju s ovom kompanijom.

Naime, korisnici Telemacha ostali su neugodno iznenađeni kada su 1. siječnja ove godine uvidjeli da su iz programske šeme Telemacha „nestali“ Arena Sport kanali, inače najgledaniji i najbolji sportski kanali u regiji. Riječ je o kanalima koji prenose nogometu Ligu prava, Talijansku i Francusku nogometnu ligu te čitav niz drugih visoko gledanih sportskih događaja.

Na tisuće nezadovoljnih korisnika pokušavalo je u međuvremenu raskinuti ugovore s  Telemachom jer smatraju da je kompanija prekršila odredbe potpisanom ugovora. Tvrtka je, čini se, svjesno obmanila korisnike prešućujući informaciju da Arena Sport kanala neće biti u ponudi od početka ove godine. Štoviše, Telemach nije izdao ni bilo kakvo priopćenje za javnost, niti je ponudio bilo kakvo objašnjenje zbog čega više u ponudi nema Arena Sport kanala.

Umjesto toga, odlučili su komunicirati pojedinačno s nezadovoljnim korisnicima, pokušavajući ih privoliti da ostanu uz Telemach. Štoviše, korisnicima su jasno poručili kako nikakvo raskidanje ugovora ne dolazi u obzir.

„Izmjena programske šeme definirana je Općim uvjetima poslovanja i pretplatničkim ugovorom i ne pruža mogućnost raskida pretplatničkog ugovora bez obaveze poštivanja otkaznog roka i bez naknade za prijevremeni raskid. Uvjeravamo Vas da će kompanija Telemach BH uložiti maksimalan napor da naša ponuda sportskih kanala u potpunosti zadovolji Vaše potrebe i opravda Vaše povjerenje. Telemach BH kontinuirano provodi aktivnosti kako bi svoju programsku listu učinio što kvalitetnijom i gledanijom, a koja je također uvjetovana tehničkim mogućnostima i ponudom dobavljača programskih sadržaja“, sadržaj je e-maila koje Telemach šalje nezadovoljnim korisnicima koji žele ili povratak Arena Sport kanala ili bezuvjetan raskid ugovora.

„U našoj ponudi“, nastavljaju iz Telemacha, „nalaze se najgledanija europska i svjetska natjecanja, na SK kanalima: ekskluzivno utakmice njemačke Bundeslige, engleske Premier lige i FA kup-a, Euroleague i Eurocup (košarka), Turska nogometna liga, Formula 1 i Moto GP, ATP mastersi, košarkaško Europsko prvenstvo za žene 2021. i Europsko prvenstvo za muškarce 2022. godine gdje će igrati i košarkaški Zmajevi, čiji je Telemach ponosni sponzor.“

Dodaju i kako korisnici na kanalu Nova BH mogu pratiti sve utakmice nogometne reprezentacije BiH i uživati u dugo čekanom nogometnom spektaklu EURO 2021. i utakmicama reprezentacije BiH u kvalifikacijama za FIFA World Cup 2022. u Kataru kao i novom ciklusu Lige nacija.

Nema, dakle, niti jedne jedine riječi o povratku Arena Sport kanala u ponudu, kao ni mogućnosti da bezuvjetno raskine ugovor.

AFERA ARENA SPORT Hoće li Telemach izgubiti na tisuće korisnika u BiH zbog laganja klijentima?

Na sve je pak danas reagirala Institucija ombudsmana za zaštitu prava potrošača BiH koja je navela kako je „Telekom operater Telemach neugodno iznenadio svoje korisnike za Novu godinu izbacivši Arena Sport kanale iz svoje ponude“.

„Time je pokrenut val nezadovoljstava od strane njihovih korisnika, koji su spomenute ugovore zaključivali u prvom redu zbog spomenutih kanala i ekskluzivnih sportskih sadržaja. Ombudsman je po službenoj dužnosti pokrenuo istražne radnje temeljem činjenica predstavljenih u više od stotinu žalbi i upita potrošača te izradio Preporuke kojim ovim putem predočava Telemachu, Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH te zainteresiranoj javnosti. Naime, svi korisnici nezadovoljni trenutnom situacijom imaju pravo do kraja siječnja, ili raskinuti ugovor (bez obveze plaćanja penala, budući da se radi o jednostranom potezu Telemacha kojim se sam ugovor čini bespredmetnim), ili tražiti naknadu štete kroz ‘nove’ pogodnosti. To pravo ostvaruju slanjem pisanog prigovora—reklamacije Telemachu u roku od 30 dana od dana ukidanja kanala kako je jasno navedeno u Općim uvjetima poslovanja Telemacha (članci 1.5, 2.15, 2.16, 5.1 i 5.4)“, priopćio je Ombudsman za zaštitu prava potrošača.

Napominjemo, dodaju iz ove državne institucije, korisnički odnos kao odnos povjerenja i suradnje dugoročno ne smije biti neizvjestan, te treba pružati sigurnost da će u svemu biti ispoštivano kako je i  ugovoreno.

„Uzevši u obzir dugoročnu praksu ‘zatamnjivanja’ kanala gdje korisnici usluga plaćaju iste iznose računa za neisporučeni sadržaj, na nepoštenu poslovnu praksu i kršenje Zakona o zaštiti potrošača u BiH razlikovanjem novih i postojećih korisnika kod mjesečnih obveza, najnovije postupanje Telemacha predstavlja još jedan primjer nepoštene poslovne prakse kojom se krše prava potrošača te ovim putem skrećemo posebnu pozornost potrošačima na njihovo pravo na izbor prilikom odabira telekom operatera u svakom trenutku“, navodi se u priopćenju.

Ovakve „promjene šeme“, dodaje se, koje u biti predstavljaju takvu promjenu predmeta ugovora da on više ne ispunjava svrhu zbog koje je zaključen, predstavljaju najgrublju povredu prava potrošača i povredu načela savjesnosti i poštenja u ugovornim odnosima.

Inače, Ombudsman za zaštitu prava potrošača donio je i sljedeće konkretne preporuke:

  1. Preporučuje se „Telemach” Društvu za pružanje usluga u oblasti telekomunikacija d.o.o. Sarajevo (dalje u tekstu: Telemach BH) na striktno poštivanje ugovorne cijene, predmeta i nivoa kvalitete usluge, te posebno na poštivanje ugovorenog sadržaja ugovorne obveze, te ispunjenje ugovora o pružanju usluga kako su i ugovoreni.
  2. Preporučuje se Telemach BH da o svim izmjenama cijena i sadržaja usluga korisnike obavijesti najmanje 30 dana prije početka primjene putem pisane obavijesti uz mjesečni račun ili odvojeno.
  3. Preporučuje se Telemach BH da u slučaju izmjena uvjeta, opisa i cijena usluga, koji su u potpunosti nepovoljniji za korisnike, postojećim korisnicima na koje se izmjene odnose osigura pravo izbora između drugih paketa usluga (ili drugih usluga), ukoliko je to primjenjivo, i prava raskida ugovora odnosno prava povrata neiskorištenog, a uplaćenog novčanog iznosa u roku od 30 dana od dana objave tih izmjena.

 

J.G.Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)