Izetbegović optužio Lavrova za miješanje u unutarnje stvari i ponovo zaprijetio Hrvatima “razbijanjem okova” 2022.

Vrijeme:2 min, 1 sec

 

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, odbacio je optužbe ruskog ministra Sergeja Lavrova da netko drugi stoji iza odluke članova Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, da mu uskrate gostoprimstvu za vrijeme njegova posjeta našoj zemlji, prenosi Avaz.

Kazao je da je ono što je Lavrov kazao jučer u Beogradu, nakon odlaska iz naše zemlje, potpuna besmislica.

– Gospodin Lavrov se zaustavio na tome da je to dirigirano, da im je netko rekao da urade. Ja sam se čuo sa gospodinom Džaferovićem koji mi je kazao šta je odlučio. S njim se konzultiram često, ali s Komšićem samo jednom, kad smo pričali o Vijeću ministara i uvjetovanju za NATO put – kazao je Izetbegović.

On je trenutno u Mostaru, gdje se nalazi u posjetu vezanom za izbore u tom gradu, koji će biti održani 20. prosinca.

Naglasio je kako Komšić i Džaferović imaju “snažan integirtet i vlastiti stav”, a za postupke Rusije kazao je da nisu dobronamjerne jer su “neselektivna podrška RS i Miloradu Dodiku te izravno miješanje u unutarnje stvari BiH”.

– Lavrov je sam kriv za nepoštivanje simbola i zakona Bosne i Hercegovine te slao takve poruke i natjerao Džaferovića i Komšića da donesu takvu odluku, kazao je Izetbegović.

Dodao je da je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković na “teta a tete” sastanku s ruskim ministrom vanjskih poslova kazala ovakve poruke, kakve je on danas komunicirao novinarima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da iz HDZ-a BiH neće pristati na bilo kakve izmjene Statuta Mostara dok se ne završe pregovori oko izmjena Izbornog zakona te mogu li se iz toga iščitati nove blokade, Izetbegović je kazao kako se nada „da neće dodati treću blokadu“.

– U ovom času imamo blokadu popune Ustavnog suda, blokadu volje građana od prije dvije godine, kada je u pitanju formiranje nove strukture vlasti na federalnoj razini, ako dodaju i ovo s Mostarom, onda smo uradili treću blokadu. Jer će nas prisiliti faktički da, kako sam to jednom prilikom kazao, slomimo te okove koje nam stavljaju i koje stavljaju većini u parlamentima. Dakle, 60 posto ruku u Parlamentarnoj skupštini BiH, u Zastupničkom domu jesu probosanske strane. Guši se volja većine u parlamentima upravo ovakvim odnosom i željom da se dodatno ojačaju pozicije domova naroda. Dakle, guši se zrak demokracije u BiH ovakvim nastupima i bit će vrijeme da tu stvari dogovorimo ili da tražimo načina 2022. da uklonimo okove – kazao je Izetbegović.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)