MRŠIĆ ZA HMS: Radi o otvorenom neprijateljstvu državnog aparata BiH prema jednom narodu

Vrijeme:2 min, 25 sec

“Za očite izborne malverzacije koje su se događale i još se provode u SIP-u dobar je primjer Općina Teslić”, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis politički komentator Darko Mršić, objasnivši kako su upravo u tom gradu u Republici Srpskoj zajedničkim snagama povratnici, ali i izbjegli i raseljeni dobili nadu da nakon 12 godina mogu uspjeti i konačno sudjelovati u vlasti te sukreirati u prvom redu društvene i infrastrukturne politike općine na dobrobit svih njenih građana, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Nažalost, kako objašnjava sugovornik HMS-a, mnogi raseljeni diljem svijeta od strane SIP-a odbijeni su već u prvoj fazi prilikom prijava za glasovanje poštom, često bez relevantnih razloga ili im unatoč regularnoj prijavi nije isporučen izborni materijal.

Druga faza, dodaje Mršić, očito organizirane opstrukcije izbornog procesa događala se prilikom dostave izbornih materijala, no, je li došlo do nezakonitih radnji unutar bh. pošte ili u samom SIP-u treba tek utvrditi.

“Glasovnice koje su ipak stigle do SIP-a podvrgnute su još jednom sustavnom i selektivnom odbacivanju u fazi tzv. verifikacije. Kako se očito radi o ciljanim prevarama jasno pokazuju sredine iz kojih se već danima spominju ‘nestali glasovi’”, naveo je za HMS Mršić.

Jajce, Uskoplje, Stolac, pa i Derventa i Teslić su općine gdje je svaki glas presudan, kako za mandate u općinskim vijećima tako i kod izbora za načelnike. Kako vjerovati u regularnost izbornog procesa, postavlja pitanje naš sugovornik, ako dva dana pred utvrđene rezultate SDA u Uskoplju uz »tekbire« već slavi pobjedu?

“Kakvu poruku šalje država BiH Hrvatima, koji su prvo protjerani u ratu, pa zakinuti u Daytonu i svim njegovim kasnijim preinakama, a sada im se uskraćuje i konzumiranje fundamentalnog demokratskog prava sudjelovanja na izborima?”

Često čujemo kako BiH prema Hrvatima gaji maćehinski odnos, no, Mršić zaključuje kako je sve jasnije da se radi o otvorenom neprijateljstvu državnog aparata prema jednom narodu, koji je u konačnici tu državu prvi branio na kraju je i stvorio. Lakmus test za čiji politički interes radi SIP, dodaje, svakako će biti i odluka u vezi izbora načelnika Travnika.

“Sama činjenica da se uopće čeka ta odluka ukazuje da bošnjački politički establišment kojem su puna usta građanskog očito ne prihvaća Hrvata za načelnika jedne mješovite općine, koja je u konačnici prema nikad provedenoj ustavnoj odredbi trebala biti formirana na jednakim principima kao Mostar, s tri hrvatske, tri bošnjačke općine i gradskim distriktom”, kaže Mršić.

Podsjećamo, Stranka demokratske akcije u Gornjem Vakufu-Uskoplju je slavila još prije dva dana kada rezultati nisu bili utvrđeni, a kamoli službeno objavljeni i kada je brojanje još uvelike trajalo. U tom trenutku, Dražen Matišić, kandidat HNS-a BiH, zaostajao je za aktualnim načelnikom Seadom Čauševićem svega 130 glasova. Broj prebrojane i upisane pošte (dopisnih glasova) nije se poklapao s ukupnim brojem prijavljenih glasova iz inozemstva što znači da istih itekako nedostaje ili da su mahom odbijeni čak i nakon žalbenog procesa.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)