Zašto je Mostar glavni grad Hrvata u BiH i zašto će to i ostati?

Vrijeme:2 min, 50 sec

 

Sa 105.797 stanovnika Mostar je središte Hercegovine, jedan od većih gradova u BiH, jedini višenacionalni grad u zemlji, ali i glavni grad Hrvata u BiH, koji će to i ostati bez obzira na rezultate lokanih izbora, piše Hrvatski Medijski Servis.

Jedan od razloga je što u Mostaru živi više Hrvata nego i u jednom drugom gradu u BiH, nešto više od 50 tisuća, preciznije, prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva iz 2013. točno 51.216.

Mostar je uz to glavno hrvatsko političko, sveučilišno, kulturno, zdravstveno, gospodarsko i medijsko središte. U gradu na Neretvi smještene su središnjice gotovo svih hrvatskih političkih stranaka, ali i Glavno vijeće i Predsjedništvo Hrvatskog Narodnog Sabora BiH.


Mostar jeste glavni grad Hrvata u BiH, sviđalo se to nekmu ili ne.

Jedino sveučilište na hrvatskom jeziku-nalazi se upravo u Mostaru, u kojem je smještena i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH.

U Mostaru se nalazi i hrvatsko nacionalno kazalište- HNK Mostar, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, javna poduzeća kao što su Hrvatske telekomunikacije Mostar, Hrvatska pošta Mostar, Elektroprivreda HZ HB. Redakcije svih vodećih hrvatskih medija, kako javnih tako i privatnih, elektronskih, online, tiskanih nalaze se u Mostaru- od RTV Herceg Bosne, Večernjeg lista, Dnevnog lista, portala Dnevnik.ba, HMS-a, Bljeska, Pogled.ba, Hercegovina.info,…

Mostarski Stari most privlači turiste iz cijelog svijeta

U Mostaru su sjedišta i važnih hrvatske institucije poput Dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI), Glavnog vijeća HZ HB, Hrvatskog leksikografskog zavoda u BiH. Da ne spominjemo vodeći hrvatski nacionalni klub HŠK Zrinjski.

U gradu na Neretvi se održava i niz važnih gospodarskih i kulturnih manifestacija, koji opravdavaju epitet Mostara kao glavnog središta hrvatskog naroda u BiH poput Sajma gospodarstva, Mostar Film festivala, Mostarskog proljeća, Melodija Mostara,….

Ma koliko neke iritirao epitet stolni hrvatski grad i bez obzira koliko se upinjali da on to ne bude, on će to ostati, čak i neovisno o rezultatima predstojećih izbora za mostarsko Gradsko vijeće. Jer sve nabrojano bit će u Mostaru, neovisno tko pobijedio u utrci za mostarski parlament i tko sutra bio gradonačelnik Mostara.


HD “herceg Stpenak Kosača” je mjesto glavnih političkih i kulturnih manifestacija u Mostaru
S druge, pak, strane, nema ni jednog razloga da atribuiranje Mostara kao glavnog grada Hrvata u BiH bilo komu smeta, jer to nije niti može biti zapreka da grad na Neretvi bude dovoljno komotna sredina i za sve ostale; primjerice i regionalno središte hercegovačkih Bošnjaka i Srba, mada je ovim potonjim, zbog njihove poslijeratne malobrojnosti taj pridjev već odavno preotelo Trebinje..

Dakle, Mostar je i stolni grad Hrvata u BiH, ali istovremeno kao svjetski poznata turistička destinacija, sa Starim mostom, mora ostati otvoren, i težiti postati moderan, europski, kosmopolitski grad.

Mostarci od predstojećih izbora zato ponajprije očekuju da grad na Neretvi dobije gradski parlament i gradonačelnika koji će se potruditi da se sve zelene površine u gradu, a ne samo park Zrinjevac, revitaliziraju i redovito održavaju, da cijeli grad bude uredan i čist, da se obnove ili uklone objekti porušeni u ratu i na lijevoj i na desnoj obali, da se konačno dovrši izgradnja sportske dvorane, katedrale, kazališta. Da nova gradska uprava osmisli mjere kojima će privući ulagače u Mostar. Riječju da se Mostar nastavi razvijati i postane ugodno mjesto za život, grad kojeg će osjećati jednako svojim, i ponositi se njegovom ljepotom i privlačnošću svi njegovi žitelji.

 

R.I./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo