Preminuo srpski patrijarh Irinej

Vrijeme:1 min, 22 sec

Srpski patrijarh Irinej (90) preminuo je u petak ujutro u Beogradu od posljedica koronavirusa.

Irinej je zbog zaraze koronavirusom u bolnici bio od 5. studenog, a ovog tjedna stanje mu se naglo pogošalo.

Vijest o smrti Irineja potvrdio je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je na svom Instagram profilu objavio crno-bijelu fotografiju Irineja. “Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze…”, napisao je Vučić.

Neborojeno puta patrijarh Irinej, pravim imenom Miroslav Gavrilović, rođen 1930. godine u selu Vidova kod Čačka, šokirao je javnost svojim skandaloznim izjavama. Čovjek koji je na čelu Srpske pravoslavne crkve od siječnja 2010. godine otvoreno je cijeli svoj život zagovarao velikosrpsku politiku. Svoje mišljenje nije promijenio ni u posljednjim godinama života.

U procesu kanonizacije Alojzija Stepinca, oštro se zalagao za prekid kanonizacije nazivajući ga “ustaški vikarom”. U svoja dva pisma papi Franji, negirao je dokazane povijesne činjenice,  prema kojima je Stepinac spašavao Srbe i Židove tijekom Drugog svjetskog rata. Također, nazvao ga je nacističkim suradnikom koji ‘nije učinio  ništa da zaštiti srpski narod u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.’

– Kroz jasenovački logor prošlo je 50.000 nevine djece čiji se plač i lelek čuo do Zagreba. Svi su ga čuli, samo nije nadbiskup zagrebački, zato što ga nije htio čuti. I dok je jedna  žena koja je bila Austrijanka spasila više od 15.000 srpske djece od smrti, to nisu činili naši stoljetni susjedi Hrvati, koji su jedini u Europi imali dječje logore – jedna je od skandaloznih izjava patrijarha  Irineja koji je u više navrata ponovio kako su “Srbi stradali više od Židova”.

 

MM/HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori