Svetac dana”Sv. Jozafat, mučenik jedinstva”

Vrijeme:2 min, 3 sec

Sv. Jozafata su 12. studenog 1623., ubila dvanaestorica zlikovaca u Vitebsku, u Bijeloj Rusiji, budući da je njegova pastoralna revnost i zaslužna djelatnost za jedinstvo s Rimskom Crkvom navukla mržnju odijeljenih pravoslavaca.

12. studenoga

Sv. Jozafat Kuncewycz rodio se oko 1580. u Ukrajini u obitelji pravoslavnih roditelja. Na krštenju je dobio ime Ivan, a kada bude stupao u red bazilijanaca dobit će ime Jozafat. U taj je red stupio prihvativši katoličku vjeru, jedinstvo s Rimom, a sačuvavši kao i ostali sjedinjeni kršćani, takozvani unijati, istočni obred i običaje te je postao veliki čuvar i pobornik kršćanskoga jedinstva. To je ujedno bio i uzrok njegove mučeničke smrti.

Obukavši redovničko odijelo, Jozafat je imao povlasticu da je bio prvi novak bazilijanskog sjedinjenoga samostana Presvetog Trojstva u Vilniusu. Bilo mu je tada 20 godina. On će u taj stari red s bogatom tradicijom i duhovnošću unijeti nov žar, nove ideje pod utjecajem isusovaca, koji su tada na teritoriju države Poljske bili veoma aktivni. Učinio je to kad je postao poglavar samostana, a još više kad je postao nadbiskup u Polocku, u Ruteniji, koja je iz ruskih prešla u poljske ruke za vrijeme kralja Sigismunda III.

Jozafat je svojim protivnicima govorio: „Vi me smrtno mrzite, dok vas ja sve nosim u srcu i bio bih radostan da umrem za vas.“ Bile su to proročke riječi. Domogavši se građanske vlasti te iskoristivši trenutak političkih razdora u Poljskoj, rulja fanatika, naoružana sabljama i puškama, nahrupila je u Jozafatovo obitavalište te ga usmrtila. Njegovo golo tijelo bacili su u rijeku Dunu. No vjernici su tražili da dođu do njega te ga časno pokopaju. Njegova smrt bila je povodom mnogih obraćenja i učvršćenju unijatske Crkve. Jozafat je veoma brzo uzdignut na čast oltara. Kao prvog “istočnjaka”, papa Pio IX. proglasio ga je 1867. svetim.

Prigodom 300. obljetnice njegove mučeničke smrti, Pio XI. izdao je encikliku Ecclesiam Dei.

Poznato je kako je papa Ivan Pavao II. u svojim nastupima podržavao vjernike istočnoga obreda, koji su sjedinjeni s Rimskom Crkvom. To je pokazao i na svome putu po Sjedinjenim Američkim Državama kad je u Philadelphiji posjetio ukrajinsku katedralu Bezgrješnog začeća. Taj je posjet bio daleko više od onoga što bi se moglo nazvati kurtoazijom prema ukrajinskim katolicima istočnoga obreda.

Obvezan spomendan Sv. Jozafata, mučenika jedinstva, kako piše Bitno.net, doziva sve to u pamet i zato se može reći kako ima ekumensko značenje: stvarnost jedinstva u poštivanju opravdanih i zakonitih razlika.

 

KT/nedjelja.ba/ https://www.nedjelja.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori