GODIŠNJICA NEKAŽNJENOG UBOJSTVA: Dan kada je djecoubilačka ABiH ubila Antoniju i Danijelu iz Mostara

Vrijeme:1 min, 45 sec

Teška granata ABiH koja je pala kod mostarske Katedrale na današnji dan 1994. godine odnijela je živote dvije djevojčice; Antonije Sesar i Danijele Vidović, a još osmero djece je ranjeno.

Antonija i Danijela bile su učenice osmoga razreda, a za njihovo ubojstvo nikada nitko nije odgovarao niti pred Haaškim sudom, niti pred sudom BiH, unatoč činjenici da ratni zločin – ne zastarijeva.

Toga dana dvije majke su ostale bez svoje djece. Dva oca kopala grobove nasljednicama svoje loze.

Život nije pravedan, s tom istinom lako živimo. No, nema veće nepravde, većeg grijeha i goreg zla od – povrede djeteta. Najsvetije dostignuće svakog postojanja je božje povjerenje u čovjeka – kada odluči darovati mu čedo. Majka nikada ne bi smjela sahraniti plod svoje utrobe. Otac nikada ne bi smio tijelo svoje kćeri pokriti bijelom plahtom. Roditelji, u idealnom svijetu, ne bi smjeli doživjeti da su nemoćni zaštititi svoju djecu od zla.

Majko koja si rodila Danijelu i Antonijina majko – oprostite nam svima jer smo sudjelovali u kreiranju stvarnosti u kojoj ste ostale bez djece.

Oprostite njima, jer su se usudili igrati se Boga sa životima vaše djece.

Oprostite Njemu što je dozvolio da, od svih, baš Vi nosite tako težak križ.

Na kraju, oprostite sebi – jer ste preživjeli. Jer ste, i nakon njih, uspijevali gurati dan za danom. Oprostite sebi to što ste danas Vi tu umjesto njih. Oprostite si svaku tešku misao, svaku zoru kojoj ste dali ime po njima, svaku zlu zimu i mrsku nedjelju. Tu ste – da ispričamo Njihove priče. Da vrištimo njihovu istinu. Da ih ne zaboravimo, nikada!

U selu Matići, općina Orašje 07.08.1995. poginulo je osmero djece.

U pokolju u Uzdolu, općina Prozor-Rama poginulo je petero djece.

U istočnom Mostaru poginula je Tihana Majić.

U Novom Travniku ubijeno je 22 djece.

U Vitezu je ukupno poginulo 38 djece. Najmlađa žrtva bio je Anto Garić  koji je imao svega četiri mjeseca, a poginuo je 28.09.1993.

Za ova ubojstva nitko nije odgovarao…

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori