Uskoro natječaj za izgradnju tunela Prenj

Vrijeme:1 min, 7 sec

Ministarstvo financija Federacije, s Jelkom Milićević na čelu, dalo je jučer „Autocestama FBiH” pozitivno mišljenje na kreditni aranžman s EBRD-om, koji se odnosi na izgradnju Koridora 5C prema Hercegovini.

Avaz saznaje da je, ustvari, podržan draft mandatnog pisma EBRD-a za izgradnju dionice vrijedne 840 milijuna eura. Radi se o sredstvima za dionicu dugu 51 kilometar, od Ovčara do juga Mostara, na kojoj je planirana i izgradnja tunela Prenj.

Na mišljenje Ministarstva financija Federacije, koje je ključno da se, uz suglasnost Vlade FBiH, krene u raspisivanje tendera s međunarodnim kreditorima, čekalo se mjesecima.

– Čim Vlada na narednoj sjednici da suglasnost, odmah se kreće u raspisivanje jednog tendera, s dva lota – rečeno je iz „Autocesta FBiH”.

Prema informacijama Avaza, suglasnost Vlade je čista formalnost, ključno je bilo da Ministarstvo financija odobri zaduženje za ovu dionicu, s jasnim uvjetima otplate kredita, a u pregovorima su sudjelovali i predstavnici EBRD-a.

Ova dionica autoputa bit će najskuplja na Koridoru 5C i ovo je najveći tender koji raspisuju „Autoceste”, a izgradnjom tunela i ove dionice put do mora će biti kraći za više od 18 kilometara.

Samo radovi na tuneli Prenj, dužine 12 kilometara, vrijedni su 250 milijuna eura (pola milijarde KM). Tunel „Prenj” okvalificiran je kao megaprojekt u BiH, radit će se o devetom najdužem tunelu u Europi.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori