SEEHOFER: Opasnost od terorističkih napada u Njemačkoj je velika; AfD: Islamisti su objavili rat Europi, treba ih protjerati

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer ukazao je danas u Bundestagu na akutnu opasnost od terorističkih napada s islamističkom pozadinom u Njemačkoj, ali je istodobno odbacio ishitrene zahtjeve za zakonskim promjenama nakon terorističkih napada.

“Razina opasnosti od terorističkih napada u Njemačkoj je nepromijenjeno visoka”, rekao je ministar unutarnjih poslova Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) tijekom aktualnog sata u Bundestagu posvećenog prijetnji od islamističkog terorizma.

Ove godine u Njemačkoj zabilježena tri teroristička napada s islamističkom pozadinom

Seehofer je ukazao na to da su samo ove godine u Njemačkoj zabilježena tri teroristička napada s islamističkom pozadinom te da je počinitelj napada u Beču u ponedjeljak gajio kontakte s pripadnicima islamističke scene i u Njemačkoj.

“Mi kroz slučaj u Beču imamo poveznice i prema potencijalno opasnim islamistima u Njemačkoj”, rekao je Seehofer ne iznoseći detalje.

Austrijanac albanskog porijekla Kujtim Fejzulai u ponedjeljak navečer je u Beču ubio četiri te ozlijedio preko 20 osoba.

Seehofer je odbacio zahtjeve za strožim zakonima kao instrument u borbi protiv islamističkog terorizma. “Ja sam uvijek protiv brzih i nepromišljenih zakonskih promjena. Mnogo je važnija primjena postojećih zakona”, rekao je Seehofer.

AfD: Islamisti su Europi objavili rat i mi moramo napokon uzvratiti udarac

Pripadnik populističko-desničarske Alternative za Njemačku (AfD) Martin Hess predbacio je tijekom parlamentarne rasprave njemačkoj vladi potpuno zakazivanje u borbi protiv islamističkog terorizma. “Islamisti su Europi objavili rat i mi moramo napokon uzvratiti udarac”, rekao je Hess. On je od vlade zatražio protjerivanje svih islamista koje je Ured za zaštitu ustavnog poretka okarakterizirao kao opasne.

Seehofer je uzvratio kako je pogrešno misliti da se protjerivanjem može riješiti problem islamističke opasnosti u Njemačkoj.

“To nije tako jednostavno: od 615 potencijalno opasnih osoba u Njemačkoj njih 217 su njemački državljani, a 119 ih posjeduje dvostruko državljanstvo”, objasnio je Seehofer.

Tijekom rasprave zastupnici su, osvrćući se na slučaj satiričnog časopisa Charlie Hebdo, obranili pravo na satiru.

“U slobodu izražavanja spada i činjenica da vjerske zajednice moraju prihvatiti kritiku i satiru”, rekao je zastupnik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Stephan Thomae tijekom rasprave.

Aktualni sat na temu borbe protiv islamističkog terora u Europi su zatražile stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo