Građani BiH od sutra bez zelenog kartona mogu u zemlje EU i Srbiju

Vrijeme:1 min, 55 sec

NAKON DUGO GODINA ISPUNJEN UVJET

Vlasnici motornih vozila iz BiH od sutra će moći putovati bez zelenog/bijelog kartona u zemlje EU, Švicarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju.

U Auto-moto savezu Republike Srpske (AMS) pozitivno ocjenjuju europsku odluku da se vozačima iz BiH omogući putovanje u zemlje EU, te Švicarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju bez takozvanog zelene karte.

– Treba nastaviti raditi na tome da se ukine obavezno posjedovanje zelenog kartona za vozače iz Srpske i BiH u svim zemljama iz Europe – rekao je Srni generalni tajnik AMS RS Ranko Babić.

Babić je pozvao sve vozače iz BiH da se prije polaska na put u neku od europskih zemalja dobro informiraju o ruti kretanja, jer je moguće da neka od zemalja u tranzitu traži posjedovanje zelenog/bijelog kartona – osiguranja.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Republike Srpske Milomir Durmić rekao je Srni da godinama traje borba da se broj neregistriranih vozila, koji se kretao između deset i 15 posto, spusti na oko tri posto da bi bilo omogućeno putovanje bez zelenog kartona.

On je naglasio da će za ulazak u navedene zemlje od sutra biti dovoljne registarske tablice.

U zemljama koje nisu potpisnice sporazuma putovanje nije moguće bez zelenog kartona, kao što su Crna Gora, Makedonija, Albanija i Turska, rekao je Durmić.

Durmić je rekao da građani BiH više ne moraju pokazivati zeleni karton na graničnim prelazima jer će se skeniranjem registarskih tablica odmah provjeravati je li vozilo registrirano, osigurano i do kada vrijedi registracija.

Iz Ureda za zelene kartone u BiH početkom listopada priopćeno je da će vlasnici motornih vozila iz BiH moći od 19. listopada putovati bez kontrole postojanja zelenog/bijelog kartona u zemlje EU, Švicarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju.

Iz Ureda u precizirali da je nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanja kriterija i određenih standarda prema europskoj zajednici osiguravača u Bruxellesu, Ured zelenog kartona u BiH potpisao Multilateralni jamstveni sporazum kojim je BiH postala članica tzv. Podsustava registarske oznake.

Potpisivanjem ovog sporazuma s 33 ureda EU, Švicarske i Lihtenštajna, Andore, Islanda, Norveške, Srbije, te odlukom Komisije EU od 28. rujna o primjeni direktive Europskog parlamenta i Vijeća EU vlasnicima motornih vozila iz BiH je omogućeno da od 19. listopada putuju u te zemlje bez kontrole postojanja zelenog/bijelog kartona.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo