MILAS: Ugovor o suradnji HRT-a i RTV HB je korak prema ravnopravnosti Hrvata u BiH

Vrijeme:1 min, 32 sec

TAJNIK SREDIŠNJEG DRŽAVNOG UREDA ZA HRVATE IZVAN RH

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas rekao je kako ugovor o suradnji i nabavi radijskih i televizijskih programskih sadržaja između HRT-a i RTV Herceg Bosne ulijeva nadu u što bolje odnose RH s Hrvatima u BiH.

„Naš kontinuitet odnosa i suradnje na svim područjima života, obrazovanja, kulture, zdravstva, prometa, dakle svega onog što je potrebno za svakodnevni život, svakog je dana sve bolji i sve intenzivniji. Hrvati kao konstitutivan narod u BiH kao službeni jezik imaju hrvatski, ali on niti blizu nije kao druga dva službena jezika zastupljen u tri javna etera u BiH. Dapače, jako je podcijenjen i upravo ova suradnja jedan je od odgovora na zastupljenost, odnosno ravnopravnost hrvatskog jezika s druga dva službena jezika a samim time i na ravnopravnost Hrvata s ostala dva naroda u BiH.“, istaknuo je Milas.

Radiotelevizija (RTV) Herceg-Bosne najvažnija je bosanskohercegovačka javna radijska i televizijska ustanova na hrvatskome jeziku. Osnovana je 1992. godine uz neprekidni cjelodnevni radijski program dok je televizijski počeo s emitiranjem 1. srpnja 2019. godine nakon akvizicija nekoliko privatnih televizija. Televizijski studio smješten je u zgradi Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, a raspolaže s informativnim deskom i digitalnim studijom, režijom te radijskim kabinama iz kojih se emitiraju cjelodnevni radijski i televizijski programski sadržaji.

Ravnatelj RTV Herceg Bosne Stipo Galić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora, istaknuvši kako će on pomoći u zajedničkom nastojanju ka boljem informiranju hrvatskog naroda s obje strane granice.

„Bez potpore HRT-a naš bi rad bio puno teži i puno složeniji. Svakako treba zahvaliti i Vladi Republike Hrvatske te Središnjem državnom uredu za Hrvatske izvan Republike Hrvatske i gospodinu Zvonku Milasu koji je od prvog dana i od same ideje bio za ovaj projekt.“, dodao je Galić.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo