Ako pod Hrvatima u BiH nastave jamu kopati, u nju će BiH – zakopati!

0

Nekim političkim strukturama u Sarajevu puna su usta Europe, a srca puna za nekoga drugoga.

Stiže i kalendarska jesen pa su temperature konačno pale na razumnu mjeru. Kao da se nekoliko stupnjeva preselilo u političko ozračje u BiH. Posjet Milorada Dodika službenom Zagrebu usijao je političko ozračje u “građanskom” Sarajevu koje se pita što Dodik ima tražiti u Zagrebu, a između Hrvatske i RS-a, čiji je Dodik legitimni član Predsjedništva BiH, stotine su kilometara granice, zajednički brojni infrastrukturni objekti i štošta drugoga, kao što su povratak Hrvata, zaštita imovine izbjeglih Hrvata…

Dodikov razgovor s Plenkovićem i Milanovićem dio je nastojanja da RH pomogne BiH na njezinu putu u EU, a posebno prestanka prakse pokušaja političke marginalizacije bh. Hrvata od sve bučnijih bošnjačkih političkih struktura, što vrlo ozbiljno prijeti urušavanjem Daytonskog sporazuma, čiji je potpisnik i RH. O političkim namjerama hrvatskog državnog vrha govori i činjenica da je na isti format razgovora pozvan i Bakir Izetbegović nakon što se nedavno “proslavio” izjavom kako će princip “Komšić” spustiti i na niže razine.

Pa nije teško zaključiti: ako političko Sarajevo nastavi pod bh. Hrvatima jamu kopati, u nju će BiH – zakopati! Službeni Zagreb zabrinut je zbog kršenja Daytonskog sporazuma i Ustava BiH. Ovakvi razgovori nužni su zbog potrebe izmjena Izbornog zakona, koje bi bh. Hrvatima zajamčile legitimno predstavljanje u Predsjedništvu BiH i Domu naroda, a tako i stvarnu konstitutivnost. A onda Komšić u svom stilu usporedi Milanovića s Aleksandrom Lukašenkom, ali se ujeo za jezik jer je hrvatski predsjednik uzvratio kako Komšić parazitira na hrvatskom biračkom tijelu. U HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” hrvatski ministar vanjskih poslova Grlić Radman kazao je kako je Hrvatskoj partner svatko ako su u pitanju hrvatski interesi.

Dr. Ivo Lučić rekao je kako BiH ima srpskog, bošnjačkog i antihrvatskog člana Predsjedništva! A kad Džaferović ide u posjet Turskoj, nitko u “građanskom” Sarajevu “ni abada”. Hrvatska je potpisnica Daytona i lokomotiva za BiH na putu u Europu.

No, mnogo toga o bh. putu u EU podsjeća na nezgodnu zgodu s malim Mujicom koji se vozio autobusom na liniji Zenica – Sarajevo. Nakon 20-ak minuta vožnje dođe do vozača i upita ga koliko još ima do Semizovca i reče da je jako pospan.

– Ima još do Semizovca, slobodno spavaj, probudit ću te ja kad stignemo u Semizovac – reče mu vozač. No, ponovno Mujica nakon 20-ak minuta upita vozača koliko još ima do Semizovca. – Nema problema, dečko, spavaj k’o bijela lala, probudit ću te ja kad stignemo u Semizovac – reče vozač. Mujica je u međuvremenu zaspao, a vozač ga zaboravio probuditi u Semizovcu pa se već nadomak Sarajavu obrati putnicima:

– Dragi putnici, zaboravio sam probuditi malog Mujicu u Semizovcu, što ćemo sada? Svi se putnici složiše oko toga da vozač okrene autobus i vozi u smjeru Semizovca. Kad je vozač dovezao autobus u Semizovac, probudi Mujicu: – Mujice, evo nas u Semizovcu! Mujica se probudi i iz taške izvadi čokoladu i počne jesti. Vozač malo ljutito reče: – I sad si našao jesti čokoladu! – Vozim se do Sarajeva, a “nana” mi rekla da je ne smijem načeti prije Semizovca – objasni mu Mujica.

Nekim političkim strukturama u Sarajevu puna su usta Europe, a srca puna za nekoga drugoga. Ponašaju se kao jedan Hercegovac u vrijeme kad je milicija vršila premetačinu hercegovačkih kuća tražeći avane, naprave za rezanje duhana. Otišao je u milicijsku postaju i kazao gdje mu susjed krije avan, a onda bi rekao susjedu da milicija zna gdje mu je ajvan i da ga sakrije na neko drugo mjesto. Tako bi se “opoštenio” na obje strane! Politička kriza u BiH se usložnjava, a koronavirus i dalje sve ozbiljnije prijeti. Valjat će pooštriti epidemiološke mjere, ali ujedno spašavati gospodarstvo, održavati radna mjesta… Neke političke strukture u BiH svojim djelovanjem podsjećaju na jednog zaposlenika koji je lupio u zid skupom limuzinom vlasnika tvrtke pa veselo reče: – Jest pomalo skupo, morat ću to otplaćivati pet godina, ali sam barem osigurao radno mjesto za sljedećih pet godina!


Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara