Da se ne zaboravi – Na današnji dan 14.09.1993 god. – “Pokolj u selu Uzdol općina Rama -Prozor”

Vrijeme:1 min, 48 sec

Pokolj u selu Uzdol je bio ratni zločin kojeg su počinili pripadnici tzv. Armije RBiH nad tamošnjim autohtonim hrvatskim stanovništvom. Pripadnici muslimanske vojske Armije RBiH upali su u ramsko selo Uzdol u samo jutro, 14. rujna 1993. godine. Ljudi su uglavnom ubijani puškama, i pištoljima. Mnogi su dobili metak u zatiljak, neki su izbodeni noževima, kuće su spaljene, crkva i župni ured su teško stradali. Mrtva tjelesa djece i staraca su masakrirana.

Radio-rama.info: “Fotografija je uslikana 13.9.1993. godine u Dobrom Polju uoči krvavog pohoda na selo Uzdol”

U selu je ubijena 41 osoba, 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Ujutro, isti dan su u Uzdol ušle postrojbe HVO-a i ugledale stravičnu sliku zločina. U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Da bi se ovaj strašni pokolj nad Hrvatima katolicima u Bosni i Hercegovini otrgnuo zaboravu, snimljen je 2014. godine dokumentarni film Uzdol 41.

18. travnja 1994. Ministarstvo unutarnjih poslova HR Herceg-Bosne podnijelo je kaznenu prijavu protiv pripadnika tzv. Armije BiH osumnjičenih za zločin nad stanovništvom u Uzdolu: generala Sefera Halilovića, Envera Buze, Zaima Here i Smaila Here. Priloženi su policijski zapisnici, izjave svjedoka, popis masakriranih osoba u Uzdolu, fotodokumentacija o mjestu zločina i mjestu masakra i zapisnici o obdukciji žrtava.

Radio Rama je došla u posjed fotografije koja je uslikana dan prije pokolja na Uzdolu, a koja nikada nije objavljena.

Fotografija je uslikana 13.9.1993. godine u Dobrom Polju uoči krvavog pohoda na selo Uzdol, zapovijed za napad na Uzdol direktno je upućena od Sefera Halilovića koji se nalazi na fotografiji skupa sa svojim sinom Semirom.
Prema pričama jednog od sudionika feštalo se cijelu noć, pekli se janjci i pilo se, a pred polazak su im podijeljene nekakve tablete (koje su zvali jurišne).

Neki od ovih na fotografiji su direktni počinioci zločina u operacijama NERETVA 93- Udruženi zločinački pohod na Hrvate Rame i sjeverne Hercegovine.

 

 

radio-rama.info / Hrvatsko nebo

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)