KAMEŠNICA/Kod Husine jame održana komemoracija za nevine žrtve komunističkog režima, okupili se vjernici iz livanjskog i cetinskog kraja

Vrijeme:1 min, 57 sec

Kod Husine jame na Vagnju na Kamešnici u subotu 5. rujna obilježena je 21. obljetnica organizirane komemoracije za sve nevine žrtve komunističkog režima, koje su ubijene i bačene u jamu tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća.

Pokretač svih dosadašnjih komemoracija i hodočašća od 1999. godine bio je fra Bože Norac-Kljajo i Samostan Gospe Sinjske. Zbog epidemiološke situacije zbog koje je zatvoren granični prijelaza Bili Brig, ovogodišnju komemoraciju organizirala je Župa sv. Ante iz Čuklića sa župnikom fra Josipom Jukićem.

Euharistijom je predsjedao fra Vinko Sičaja, livanjski župnik, dekan Livanjskog dekanata i definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrene, uz koncelebraciju šestorice svećenika Cetinskog i Livanjskog dekanata. Mješoviti zbor iz više župa pjevao je za vrijeme mise pod ravnanjem s. Nevene Cvitanović.

U propovijedi fra Vinko Sičaja je naglasio: „Moliti, iskazati počast i sjećati se naših poginulih i bačenih u Husinu jamu bez suda i prava na obranu, najmanje je što možemo učiniti za njih. Istovremeno ovo što činimo treba i nama živima: da nas opominje, da nas usmjerava na pravi put, da nam pomogne u životnim dilemama, da nas savjetuje u važnim odlukama, da nas odvrati od lutanja, da unese mir u naše nesporazume, da nas poveže, da nam pročisti savjest i prozrači svijest, kako ne bismo odustali od uzvišenih vrijednosti za koje su nevine žrtve Husine jame i drugih stratišta dali svoje živote; nego da i mi za te vrijednosti živimo, da ih branimo, pa ako treba i trpimo za njih“, kazao je predslavitelj.

Na misi i komemoraciji okupilo se više od 500 vjernika iz cetinskog i livanjskog kraja, među kojima su bili predstavnici Vlade Hercegbosanske županije Livno, konzul Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Tomislav Vrdoljak, saborski zastupnik Miro Bulj, izaslanstvo općine Otok predvođeno Nediljkom Lacom, predstavnici političkih stranaka, koordinacija braniteljskih udruga cetinskog i livanjskog kraja te Splitsko-dalmatinske županije, te potomci nevinih žrtava.

Molitvom odrješenja nad Husinom jamom završilo je spomen-slavlje, a vijence su položili izaslanstva Vlade Hercegbosanske županije Livno, konzul Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, općine Otok.

Vijence su položila i izaslanstva livanjskog HDZ-a, kaštelanskog HSP-a, HSP-a Splitsko-dalmatinske županije i Republike Hrvatske, članovi Mosta nezavisnih lista, predstavnici braniteljskih udruga iz Livna i Splitsko-dalmatinske županije, udruga Vaganj – Prolog – Livno, kao i mještani Orguza te članovi obitelji nevinih žrtava bačenih u ovu jamu i brojni sudionici komemoracije.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo